Stilul de viață haotic, alimentația bogată în grăsimi, sedentarismului, fumatul sunt factori care favorizează creșterea nivelului de colesterol. Auzim foarte des despre colesterol rău. Mai ales în asociere cu riscul de boli cardiovasculare sau chiar infarct sau accident vascular cerebral. Și auzim despre colesterol bun. Care este însă adevărul medical? Există în realitate două tipuri de colesterol?
Pentru început să pornim de la definiția colesterolului? Colesterolul este o substanță grasă simplă. Este indispensabil organismului, care îndeplinește în organism multe funcții importante. ”Colesterolul sanguin provine dintr-o sursă exogenă (25% este sintetizat de ficat pornind de la alimentele introduse în tubul digestiv) și o sursă endogenă (75% este sintetizat la nivelul ficatului)” explică dr. Ruxandra Constantina, medic de familie.
Rolurile pe care colesterolul le îndeplinește în organism sunt multiple. Colesterolul participă la formarea bilei, cu rol în emulsionarea și digestia grăsimilor. Colesterol intră în structura membranelor celulare. ”Favorizează sinapsele neuronale, dar și ajută la sinteza și transportul vitaminelor liposolubile-A, D, E, K. De asemenea, participă la sinteza hormonilor sexuali (testosteron, estrogen, progesteron) și a cortizolului” a mai explicat dr. Ruxandra Constantina.
Câte tipuri de colesterol sunt de fapt? ”Colesterolul este de un singur fel. Diferența constă în altceva. În sânge el circulă legat de proteine – numite lipoproteine. Deci există colesterol legat de lipoproteine de densitate joasă (LDL) sau colesterolul “rău”, deoarece transportă colesterolul de la ficat în organism. Îl depune la nivelul vaselor si poate produce placile aterom cu consecințe nedorite precum boli de inimă, AVC, infarct, tulburări circulație periferică)” a explicat dr. Ruxandra Constantina. Ce este colesterolul bun? ”Colesterol legat de lipoproteine de densitate crescuta (HDL), sau colesterolul “bun”, care transportă colesterolul din fluxul sanguin înapoi la ficat, unde este metabolizat și eliminat, deci acționează benefic!”