Chiar dacă aspectele medicale despre fertilitate pe care le vei citi în acest articol te vor îngrijora probabil, nimeni nu este în măsură să te judece pentru decizia ta de a avea un copil mai târziu, când simți că ești pregătită pentru acest pas.
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate, oferă câteva detalii esențiale despre fertilitatea femeii și factorii care pot influența decizia de a deveni mamă, dar și câteva sfaturi importante privind conservarea fertilității.
Potrivit medicului ginecolog, vârsta la care fertilitatea unei femei atinge apogeul este între 20 și 30 de ani.
„În această perioadă, ovarele produc ovule de cea mai bună calitate, iar șansele de concepție sunt maxime. În plus, riscurile legate de complicații în sarcină, cum ar fi avorturile spontane sau afecțiunile genetice, sunt mai reduse”, afirmă dr. Vythoulkas.
Totuși, deși această vârstă este din punct de vedere biologic „ideală” pentru a concepe, mulți factori pot influența momentul când o femeie alege să devină mamă.
Pentru multe femei, momentul ideal nu coincide întotdeauna cu perioada biologică optimă. Unul dintre cei mai importanți factori care poate întârzia luarea acestei decizii este cariera.
„Într-o societate în care succesul profesional este adesea văzut ca un indicator al valorii personale, multe femei își dedică primele decenii ale vieții mature pentru a se dezvolta pe plan profesional, pentru a avansa în carieră și pentru a se asigura că au o bază solidă înainte de a aduce un copil pe lume. Însă vă pot spune din experiența îndelungată pe care o am în acest domeniu că se poate și carieră, și copil”, continuă dr. Andreas Vythoulkas.
De asemenea, stabilitatea financiară este un alt aspect crucial care poate amâna momentul concepției. Într-o lume în continuă schimbare, multe femei doresc să aibă siguranța unui venit stabil, a unei locuințe și a unui mediu financiar sănătos înainte de a-și asuma responsabilitatea venirii pe lume a unui copil. Nevoia de siguranță materială devine cu atât mai importantă cu cât costurile asociate cu creșterea unui copil cresc, iar incertitudinea economică poate face această decizie și mai dificilă.
Pe lângă acești factori, stabilitatea emoțională joacă un rol esențial în amânarea maternității.
„Mulți oameni simt că trebuie să își găsească un echilibru înainte de a avea grijă de o altă ființă, fie că este vorba de rezolvarea unor traume din trecut sau de dezvoltarea unei relații de cuplu sănătoase. Absența unui partener stabil sau teama de a nu fi suficient de pregătită emoțional pentru a face față provocărilor maternității pot contribui, de asemenea, la amânarea momentului de a deveni mamă până spre vârsta de 35-40 de ani”, adaugă medicul.
Lipsa unui partener de lungă durată este, de asemenea, o provocare des întâlnită pentru multe femei. Fie că nu au întâlnit încă persoana cu care să își dorească să construiască o familie, fie că relațiile nu s-au maturizat suficient de repede, aceste circumstanțe pot întârzia decizia de a avea un copil.
Chiar dacă această alegere este perfect valabilă și personală, ea vine cu provocările sale biologice, pe care este important ca femeile să le cunoască pentru a putea face cele mai bune alegeri pentru ele însele.
După vârsta de 35 de ani, fertilitatea începe să scadă semnificativ, iar concepția poate deveni mai dificilă. În acest stadiu, ovulele încep să își piardă din calitate, iar rezerva ovariană scade treptat.
„După 40 de ani, concepția pe cale naturală devine mult mai dificilă, iar probabilitatea de a obține o sarcină pe cale naturală și de a o duce la termen cu un bebeluș perfect sănătos scade considerabil. Ca o comparație, în cazul unei femei de 25-30 de ani de exemplu, doar 20% din ovocitele ei prezintă risc de mutații genetice. În schimb, la 40 de ani, peste 80% din ovocite au malformații și acesta este un motiv major pentru care sarcina la o astfel de vârstă se pierde în primele săptămâni sau chiar zile de la concepție – pentru că embrionul nu este viabil, nu supraviețuiește în condițiile în care are multiple defecte genetice. Și așa este normal, natura știe să își facă treaba mai bine decât noi toți. De aceea, în cazul femeilor care se confruntă cu dificultăți în a concepe la această vârstă, fertilizarea in vitro (FIV) cu testarea prealabilă a embrionilor este adesea singura soluție viabilă pentru a obține o sarcină sănătoasă”, recomandă doctorul Vythoulkas.
Totuși, este important de menționat că, deși tehnologiile de reproducere umană asistată medical au avansat semnificativ, acestea nu pot garanta întotdeauna succesul, iar procesul poate fi solicitant din punct de vedere fizic, psihic și, nu în ultimul rând, financiar.
Există numeroase alte cauze ce pot împiedica procesul de concepție, dar care pot fi în majoritatea cazurilor tratabile, cauze care țin atât de sănătatea femeii (trompele uterine înfundate, endometrioza, endometrita, malformațiile uterului, polipii, fibroamele sau aderențele uterine, dezechilibrele hormonale, sindromul ovarului polichistic etc.), cât și a bărbatului (varicocel, tulburări hormonale, anomalii cromozomiale, consum excesiv de alcool, fumat, obezitate, expunerea constantă la temperaturi ridicate etc.).
Pentru multe femei, momentul de a deveni mamă nu coincide întotdeauna cu perioada de maximă fertilitate. Fie că este vorba de dezvoltarea carierei, stabilitate financiară, pregătire emoțională sau lipsa unui partener potrivit, fiecare femeie are motive diferite pentru a amâna acest pas.
În acest context, este important să știi că există opțiuni care îți pot oferi mai mult control asupra viitorului tău reproductiv.
Dacă nu ești încă pregătită să devii mamă, dar știi că îți dorești acest lucru în viitor, poți lua în considerare congelarea ovocitelor. Aceasta este o procedură medicală prin care ovulele tale sunt recoltate și congelate, pentru a putea fi folosite mai târziu, când te vei simți pregătită să ai un copil.
Este important să ai un dialog deschis cu un medic ginecolog care să îți ofere informațiile necesare despre sănătatea ta reproductivă. Cunoașterea propriilor tale limite biologice te poate ajuta să iei decizii în cunoștință de cauză și să îți planifici viitorul într-un mod care să îți ofere liniște sufletească.
Fie că este vorba de carieră, stabilitate financiară sau emoțională, este important să te asiguri că ești în locul potrivit din punct de vedere mental și emoțional pentru a deveni mamă. Maternitatea este un drum frumos, dar provocator, și este firesc să îți dorești să îl parcurgi atunci când te simți pregătită și ai alături partenerul potrivit.
Fiecare femeie are propriul ritm de viață, iar faptul că amâni momentul de a deveni mamă nu te face mai puțin valoroasă sau mai puțin capabilă să fii un părinte minunat. Îți poți îndeplini visul de a avea copii atunci când simți că este momentul potrivit pentru tine, indiferent de ceea ce spun cei din jur.
În concluzie, nu există o „vârstă ideală” pentru a deveni mamă. Chiar dacă din punct de vedere biologic vârsta între 20 și 30 de ani este considerată cea mai fertilă, decizia de a aduce un copil pe lume implică mai mult decât considerente medicale.
Cu sprijin adecvat și acces la informații corecte, fiecare femeie își poate găsi propriul drum către maternitate, indiferent de vârstă. Este esențial să îți asculți corpul, dar și sufletul, și să faci această alegere în funcție de ceea ce simți că este cel mai bine pentru tine.
Sursă foto: Shutterstock.