Laptele este o băutură bogată în nutrienți și este considerat un aliment important pentru menținerea sănătății noastre. Încă de la copilărie, suntem încurajați să bem lapte pentru a ne ajuta să creștem și să avem oase mai puternice. Însă, beneficiile consumului de lapte nu se opresc aici. În acest articol, vom explora cele 6 efecte importante ale consumului de lapte pentru sănătate și cum acestea pot contribui la menținerea unui stil de viață sănătos.
„Bea mai mult lapte pentru a avea oase mai puternice” este o zicală veche de când lumea. Dar există vreun adevăr în această zicală sau este doar o strategie de marketing? Laptele conține cu adevărat nutrienți care susțin sănătatea oaselor precum calciu, magneziu și zinc. În plus, datorită acestora, consumul de lapte face ca oasele să fie mai puternice.
Conform unui raport recent publicat în revista Nutrients, cercetătorii sugerează că oamenii nu ar trebui să evite laptele, deoarece acesta poate ajuta la menținerea masei osoase și la prevenirea osteoporozei – care este o problemă comună pe care oamenii o pot experimenta odată cu înaintarea în vârstă. Un alt raport din 2022 afirmă că amestecul de calciu și proteine din lapte este crucial pentru oase sănătoase, și că adulții mai în vârstă și copiii, mai ales cei care urmează o dietă bazată pe plante, sunt mai expuși riscului de fractură osoasă. Cercetătorii afirmă că din cauza acestui fapt, aceste persoane nu ar trebui să evite laptele sau produsele lactate.
Produsele lactate pot fi surse excelente de proteine de înaltă calitate, dar mulți oameni evită aceste alimente și băuturi din cauza conținutului mai ridicat de grăsimi. Cu toate acestea, dacă evitați consumul de lapte, pierdeți o modalitate ușoară de a obține un plus de proteine.
De exemplu, o cană standard de lapte integral vă va oferi aproximativ 8 grame de proteină de calitate. În schimb, dacă ați opta pentru o opțiune fără lactoză, cum ar fi laptele de migdale, ați putea primi doar 1 gram de proteine.
Laptele poate ajuta, de asemenea, la stimularea sistemului imunitar datorită unor nutrienți, cum ar fi zincul și vitamina A. Vitamina A este importantă atât pentru sănătatea imunitară, cât și pentru sănătatea ochilor, motiv pentru care este important ca copiii să înceapă să primească o cantitate suficientă de lapte încă de la vârste fragede. Cercetările sugerează, de asemenea, că zincul este util în întărirea sistemului imunitar.
Ținând cont de acest lucru, nu este surprinzător că un studiu publicat în Frontiers in Nutrition a descoperit că laptele (care conține atât vitamina A, cât și zinc) ar putea fi de mare ajutorpentru componentele imunitare din intestine și căile respiratorii superioare.
Doar un pahar de lapte poate oferi organismului o creștere e a vitaminelor B în corp. B12 este cea mai importantă vitamină din lapte, care poate ajuta la funcționarea celulelor nervoase și a vaselor de sânge. La o privire rapidă asupra etichetei nutriționale, s-ar putea să nu observați și alte vitamine B, dar multe dintre vitaminele B au și alte denumiri.
De exemplu, riboflavina este B2, niacina este B3, biotina este B7 și acidul folic este B9. Chiar dacă laptele conține doar cantități mici din aceste vitamine B, ele tot se vor adăuga la valorile zilnice.
Chiar dacă există o serie de beneficii ale consumului de lapte, există două lucruri la care ar trebui să vă gândiți.
O cană de lapte integral conține aproximativ 4,5 grame de grăsime saturată, iar laptele cu 1% conține doar aproximativ 1,5 grame. O cantitate mică de grăsime saturată nu este dăunătoare, dar dietele cu un conținut mai mare de acest tip de grăsime pot contribui la creșterea colesterolului și la un risc crescut de boli de inimă. Cu toate aceste, nu înseamnă că ar trebui să renunțați complet la lapte, mai ales datorită numeroaselor sale beneficii. Deoarece Asociația Americană pentru Inima recomandă să te limitezi la doar 13 grame de grăsime saturată pe zi (sau 5-6% din caloriile tale zilnice) pentru o inimă sănătoasă, este important să monitorizezi cât de mult bei.
Dacă sunteți intoleranți la lactoză, înseamnă că ar trebui să renunțați la produsele lactate.
Potrivit Clinicii Mayo, intoleranța la lactoză înseamnă că organismul nu poate procesa zaharurile găsite în lapte și alte produse lactate, ceea ce poate duce la un stomac deranjat, balonare, constipație, diaree sau alte disconforturi legate de tractul digestiv. Această problemă este de obicei ușoară și nu ar trebui să aibă efecte reale pe termen lung, dar înseamnă că laptele vă va crea o stare de disconfort digestiv.
Surse: eatthis.com, healthline.com, eatingwell.com