Care sunt cele mai frecvente probleme oculare în cazul copiilor? Dr. chirurg oftalmolog Alina Gheorghe explică

Dr. chirurg oftalmolog Alina Gheorghe explică pentru CSID.ro care sunt cele mai întâlnite probleme oculare în cazul celor mici.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Care sunt cele mai frecvente probleme oculare în cazul copiilor? Dr. chirurg oftalmolog Alina Gheorghe explică
Care sunt cele mai frecvente probleme oculare în cazul copiilor? Dr. chirurg oftalmolog Alina Gheorghe explică

Cele mai frecvente probleme oculare în rândul celor mici includ cataracta congenitală, strabismul, inflamația pe interior a pleoapei (chalazion), ochiul leneș (ambliopie) și necesitatea de a purta ochelari de la o vârstă fragedă (vicii de refracție).

Probleme oculare în cazul copiilor

Cataracta congenitală

Privirea încețoșată a copilului dvs. poate însemna cataractă. Unii copii se nasc așa sau dobândesc cataracta în urma unui traumatism sau afecțiuni/ boli generale. Cei mai mulți dintre aceștia necesită cură chirurgicală de cataractă.

Cum știm că cei mici au cataractă? Diagnosticarea timpurie și tratament rapid.

Ochii și creierul copiilor încă învață să vadă. Acesta este motivul pentru care afectarea vederii poate duce la sindromul ochiului leneș la copii(ambliopia). Fără tratament, cataracta poate deteriora conexiunile dintre creier și ochi. Odată realizate, aceste conexiuni nu se schimbă. Acesta este motivul pentru care descoperirea și tratarea cataractei congenitale devreme este atât de importantă. Poate preveni pierderea permanentă a vederii la copii.

Probleme oculare frecvente la copii: Strabismul

Este cunoscut și prin descrierile populare de ochi încrucișați sau privire strâmbă. Strabismul apare atunci când ochii se îndreaptă în direcții diferite. Când un ochi este drept, celălalt poate indica înăuntru, în afară, în sus sau în jos.

Strabismul poate fi prezent la naștere sau poate apărea mai târziu. La bebelușii și copiii cu strabism, vederea ochiului cu probleme nu se va dezvolta normal. Această afecțiune nu se vindecă de la sine, iar tratamentul este cel mai eficient atunci când este început la o vârstă fragedă și poate include ochelari, plasturi, exerciții sau intervenții chirurgicale.

Obiectivele tratamentului strabismului sunt vedere bună la ambii ochi, aspect normal al privirii și coordonarea ochilor.

Ambliopia

Apare atunci când un ochi devine leneș deoarece nu primește o imagine la fel de clară ca celălalt ochi. Cele mai frecvente cauze ale ambliopiei sunt strabismul, eroarea de refracție (putere de focalizare incorectă), ptoza (pleoapa căzută) și cataracta (încețoșarea sau opacifierea cristalinului). Dacă este lăsată netratată, poate duce la o vedere foarte slabă. Tratamentul pentru ambliopie este obturarea ochiului sănătos și/sau ochelarii. Vederea poate fi adesea îmbunătățită atunci când tratamentul este început la o vârstă fragedă.

Tratamentul ambliopiei strabice și anizometropice (diferență de cel puțin 2 dioptrii între ochi) constă în corectarea deficitului optic și forțarea ochiului „leneș”. Corecția optică se face cu ochelari sau lentile de contact.

Este important de știut că până la aproximativ 7 ani se poate realiza recuperarea, pentru că după depășirea acestei vârste, creierul ignoră să perceapă imaginea ochiului leneș, în ciuda unei corecții adecvate.

Chalazion

Este o mică inflamare a pleoapei atunci când există un blocaj în glandele pleoapei superioare sau inferioare. Pot apărea umflarea și înroșirea pleoapelor și uneori poate apărea și o secreție galbenă. Copilul poate avea multe astfel de inflamații pe pleoape, în orice moment, și se poate întâmpla la unul sau ambii ochi.

Dacă chalazionul se mărește, devine închistat, coboară pleoapa și afectează atât vederea, cât și starea generală a copilului, zona inflamată trebuie excizată.

Probleme oculare frecvente la copii: Canal lacrimal blocat (epiforă)

Epifora sau lăcrimarea ochilor se poate întâmpla dacă canalul care drenează lacrimile de la ochi la nas se blochează. În multe cazuri, canalele lacrimale blocate se ameliorează de la sine, dar dacă acest lucru nu se întâmplă în decurs de 12 luni sau infecția frecventă devine o problemă, poate fi necesară o mică intervenție chirurgicală. Canalele lacrimale blocate nu sunt singura cauză a lăcrimării ochilor, așa că este indicat să faceți un examen oftalmologic.

Viciile de refracție sunt foarte frecvente la copii. Acestea provoacă vedere încețoșată și sunt corectate cu ochelari.

Există trei vicii principale de refracție:

Hipermetropie: obiectele apropiate sunt neclare pentru un copil (cum ar fi atunci când citește), iar obiectele îndepărtate sunt văzute mai clar. Majoritatea copiilor au hipermetropie minim până la moderat.

Miopie: un copil vede obiectele din apropiere mai clar decât obiectele aflate la distanță. Examenul oftalmologic este obligatoriu pentru copilul preșcolar, așa putem detecta copiii cu miopie înca din faze incipiente, înainte ca miopia să se agraveze secundar începerii efortului vizual de aproape (miopia școlarului).

Cu astigmatism, vederea de aproape și de departe este încețoșată. Este aproape ca și cum te-ai uita într-o oglindă a casei distractive în care pari prea înalt, prea lat sau prea slab.

Este posibil să aibă două sau mai multe vicii de refracție în același timp. Fără tratament, acestea pot duce la probleme de vedere mai grave și pot interfera cu performanța școlară.

Dacă niciuna dintre cele de mai sus nu se aplică copilului dumneavoastră, dar există antecedente familiale de strabism, ambliopie, cataractă congenitală, vicii de refracție mari, este recomandat un consult oftalmologic complet în jurul vârstei de 2 ani. La această vârstă, copilul dumneavoastră va fi suficient de mare pentru un test de vedere foarte precis și este încă suficient de devreme pentru a gestiona cu un grad mare de succes, orice problemă oftalmologică.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Alina Gheorghe - Medic primar oftalmolog
Dr. Alina Gheorghe este chirurg oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București și predă la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. Este doctor în științe medicale, șef lucrări și face parte, totodată, din board-ul Consiliului European de Oftalmologie și ...
citește mai mult