Cea mai mare greşeală pe care multe persoane o fac este aceea de a amâna vizita la medicul stomatolog atunci când apar problemele dentare, dar mai ales când acestea provoacă disconfort. Teama de dentist sau lipsa timpului sunt principalele motive care stau în calea drumului către o dantură sănătoasă. Doamna doctor Mihaela Dan a explicat care sunt etapele de dezvoltare ale cariilor dentare, dar mai ales care sunt riscurile la care ne expunem dacă întârziem tratarea lor.
Caria dentară este acea cavitate care apare la suprafaţa dintelui şi care reprezintă întreruperea continuităţii smalţului sau cementului dentar. Cauzele producerii sunt multiple, pe de o parte fiind vorba de bacteriile care produc acizi şi scot mai apoi calciul din smalţ, iar pe de altă parte din cauza unei igiene orale neadecvate.
”Lăsată netratată, problema va continua să se agraveze, ajungând până la straturile profunde ale dintelui. Dinţii copiilor sunt mai moi şi au smalţ mai subţire decât adulţii, deci riscul la care sunt expuşi ei este mai mare, astfel că părinţii trebuie să acorde o importanţă deosebită sănătăţii orale a celor mici”, explică specialistul ortodont.
Pată albă, punct sau dungă maronie pe suprafaţa dintelui sau între dinţi. Puţine persoane îşi dau seama în această etapă că are loc dezvoltarea unei probleme dentare, fiind confundată cu tartrul. Recomandate sunt controalele regulate la medicul stomatolog, la fiecare 6 luni, iar astfel specialistul poate indentifica cu siguranţă caria dentară.
Gaură maronie, vizibilă pe dinte. În acest caz, prezenţa cariei devine clară şi, chiar dacă situaţia nu pare tragică pentru că nu prezintă dureri, vizita la cabinetul dentar nu trebuie să întârzie, mai ales când caria apare pe un dinte pe care este vizibilă în timp ce zâmbim sau vorbim.
”Dacă o carie nu doare, nu înseamnă că nervul încă nu a murit şi mai avem timp suficient să îl salvăm: nervul atacat constant, vreme îndelungată, de bacterii şi toxinele lor, poate muri lent, fără simptomologie, poatea durea inconstant sau poate avea episoade de acutizare a durerii”, atenţionează doamna doctor Mihaela Dan.
Dureri: la rece, dulce şi acru sau spontane. Senzaţia de durere poate apărea chiar înainte de cavitatea vizibilă, mai ales la cariile interdentare. Dacă această durere ţine doar cât acţionează stimulul sau durează maxim 10 minute, nervul încă poate fi savalt aşadar, vizita la stomatolog nu mai trebuie să aştepte.
”Dacă durerea apare fără motiv sau la cald, rece, dulce, acru şi durează mai mult de 10 minute, iradiază (se răspândeşte la dinţii vecini sau chiar de pe maxilarul opus)- acesta este semnul că a apărut pulpita, iar nervul trebuie scos de urgenţă. Durerea simţită acasă este cu mult mai mare decât orice disconfort resimţit la stomatolog, unde se lucrează sub anestezie, iar singura durere este cea produsă de pişcătura acului de anestezie”, explică specialistul ortodont.
Întreaga coroană a dintelui colorată în maroniu, produsă de moarte nervului. Este foarte dificil ca dintele să fie adus din acest stadiu la culoarea normală, identică cu cea a vecinilor sănătoşi. Albirea internă nu oferă întotdeauna rezultatele aşteptate sau acestea sunt temporare, iar remediul va fi o faţetă sau o coroană.
Ganglioni umflaţi, dureri puternice, umflarea obrazului. Aceste simptome indică apariţia parodontitei apicală acută.
”Dacă s-a permis unei carii denare să se dezvolte până în acest punct, infecţia s-a răspândit în os, în gingie, spre sinusurile maxilare, uneori spre gât şi prin sânge, în întregul organism. Este imperios necesar să mergem la medic şi să urmăm toate etapele de tratament, nu doar prima etapă, în care sunt tratate simptomele vizibile şi dispare inflamaţia”, atenţionează specialistul.
Este distrusă coroana. Chiar şi în ultimul moment vor exista şanse de a salva rădăcina, de a face un pivot, iar apoi coroana artificială.
”Dacă, însă, la vârful rădăcinii este o infecţie cronică extinsă sau caria a afectat şi rădăcina, dintele va fi extras: deja am aşteptat foarte mult până să ne prezentăm la medic. Înlocuirea dintelui se va face cu un implant sau cu o punte dentară care presupune însă sacrificarea nervului dinţilor vecini, posibil sănătoşi”, spune specialistul ortodont.
În multe cazuri, o carie dentară aflată în stadiu incipient va putea fi tratată în urma unei singure vizite la medicul stomatolog, altfel, dacă i se permite să se dezvolte prea mult timp poate provoca probleme severe care nu doar că vor fi mai greu de tratat, ci vor fi şi mai costisitoare şi vor aduce mai mult disconfort.