Pe Carmen Tudor o știm încă de începuturile revistei „Ce se întâmplă, Doctore?”. Ea lucrează în domeniul comunicării și de-a lungul timpului am colaborat pentru interviuri cu diverși specialiști în domeniul sănătății.
De fapt, pregăteam împreună online un interviu când a primit vestea că este infectată cu virusul SARS-CoV-2. Am stat de vorbă despre experiența sa și a familiei sale cu coronavirus, o formă ușoară din fericire.
CSÎD: Ce știai despre pandemii înainte să trăiești într-una?
Carmen Tudor: Sunt oarecum pasionată de molime și pandemii, de când mă știu. Așa că citesc și mă uit la documentare, seriale și filme pe tema asta, de câte ori am ocazia. Nu am mai trecut însă prin așa ceva și nici nu vreau să mai trec vreodată.
CSÎD: Ce știai despre coronavirus înainte să te infectezi?
Carmen Tudor: Ce știa toată lumea, ce am văzut la televizor și am citit pe net. Nu am aprofundat subiectul, am fost mai atentă la restricțiile legale și la regulile de igienă care să împiedice transmiterea. Fără succes, iată!
CSÎD: Cum te-ai infectat?
Carmen Tudor: Nu știu… din martie muncesc de acasă. Cu foarte mici excepții, am purtat mereu mască. Ieșirile s-au rezumat la mers la supermarket, farmacie și vizitele la părinți și socri, care au avut grijă de copii mare parte din perioada pandemiei. Și ei au ieșit puțin și au fost foarte atenți. Chiar nu știu cum s-a întâmplat…
CSÎD: Îți era teamă de complicații în caz că te-ai fi îmbolnăvit?
Carmen Tudor: Foarte puțin. Sunt sănătoasă, nu am stat în spital decât când le-am născut pe fete, aveam șanse mari să trec ușor peste boală.
CSÎD: Cum s-a manifestat infecția în cazul tău?
Carmen Tudor: Febră ușoară (37,5 maxim), durere de cap, dureri musculare, stare generală de epuizare și, după o săptămână, pierderea completă a gustului și mirosului. Soțul meu a fost asimptomatic. Copiii au avut o zi de febră și ușoară durere de cap și atât.
CSÎD: De ce ai făcut test pentru depistarea unei eventuale infecții cu SARS-CoV-2?
Carmen Tudor: Mi-am dat seama că e ceva în neregulă când mi-am pierdut gustul și mirosul. Plus că de o săptămână nu mai trecea febra, ceea ce nu mi s-a mai întâmplat niciodată.
CSÎD: Cum ai procedat cu testul? Cât a costat?
Carmen Tudor: M-am programat de pe o zi pe alta, la o clinică particulară. Era a patra oară când mă testam, de la începutul pandemiei. M-am mai testat la plecarea în Grecia, când m-am internat cu fetița cea mică la Marie Curie și când am fost contact direct cu un pacient cu COVID-19. Am plătit 380 de lei.
CSÎD: Cum ai primit vestea testului pozitiv?
Carmen Tudor: Eram aproape convinsă că voi ieși pozitivă, așa că nu a fost un mare șoc. Am fost mai degrabă agitată, pentru că trebuia să-mi reorganizez următoarele două săptămâni, mai ales că erau și copiii acasă cu noi.
CSÎD: Cum ai fost monitorizată de medici?
Carmen Tudor: Prin WhatsApp. Țin legătura cu medicul de familie, care mi-a recomandat vitamina D și C. Din fericire, am avut o formă destul de ușoară și nu a fost nevoie de alte tratamente.
CSÎD: Aveai resurse (mâncare, medicamente, apă, bani în casă)?
Carmen Tudor: Nu, mai nimic. Dar avem familie aici și mulți prieteni buni, așa că nu a fost o problemă. Dimpotrivă, nu mai aveam loc în frigider, că toată lumea ne cumpăra și ne aducea mâncare.
CSÎD: Cum a evoluat boala?
Carmen Tudor: Ca o gripă mai lentă, dar mai hotărâtă. Nu am avut niciodată o săptămână de febră și starea asta de rău prelungită. Și apoi, după o săptămână – surpriza: dispariția gustului și mirosului. Am ieșit de la duș și mi-am dat seama că nu simt deloc miros de șampon sau balsam. Am început să miros tot prin casă (cafea, scorțișoară, usturoi). Nu simțeam nimic. După 9 zile am mai avut un vârf cu febră mai mare și stare de rău. Apoi a început să meargă spre bine. La 11 zile de la primele simptome, au început să-mi revină ușor-ușor mirosul și apoi gustul.
CSÎD: Ce lecții ai învățat din experiența asta?
Carmen Tudor: Dacă ai norocul să faci o formă ușoară (cum a fost în cazul nostru, că suntem tineri și fără boli cronice), nu e atât de îngrozitor. Contează mult să ai prieteni și familie aproape, treci mai ușor peste toate și nu îți faci griji că rămâi fără pâine.