Cât costă testarea HPV și când se impune?

Dr. Oana Grigorie, medic ginecolog, explică cum se diagnostichează infecția cu HPV și cât costă?
  • Publicat:
Cât costă testarea HPV și când se impune?
Foto Shutterstock

”Multe femei își doresc testarea HPV de rutină, iar apoi se panichează pentru că o au, deși au teste Papanicolau normale. Ideal ar fi să se testeze în contextul unor indicații clare”, explică dr. Oana Grigorie, medic ginecolog. Diagnosticul se realizează la ginecolog, în urma unei consultații, când medicul prelevează o probă de la nivel cervical.

 

CSÎD: În ce constă testul HPV?

Dr. Oana Grigorie: Testele pot fi pentru mai puține sau mai multe tulpini, inclusiv pentru cele de risc scăzut. Poate ajuta în special pacientele cu Papanicolauri anormale sau indicație de colposcopie. Ghidurile americane de screening cervical pot implica și testarea HPV, însă trebuie să conștientizăm ca frecvența testărilor este la 5 ani în acel caz. În contextul în care majoritatea femeilor din România fac vizita ginecologică anual, testarea HPV de rutină nu este necesară, atâta timp cât aspectul colului și rezultatele Papanicolau sunt normale

Ce preț are testarea HPV în România

CSÎD: Cât costă?

Dr. Oana Grigorie: Prețul este stabilit individual de laboratoarele care prelucrează probele și variază între 320 și 450 ron.

Care sunt pașii următori după detectarea posibilelor infecții cu HPV

CSÎD: Ce se întâmplă după ce se găsesc tulpini de HPV?

Dr. Oana Grigorie: În principiu nimic. După cum am menționat mai sus, contează foarte mult în ce context s-a găsit o tulpină HPV. 90% din femeile infectate cu HPV vor elimina virusul din organism în decurs de 1-2 ani fără nici un tratament sau intervenție și fără afectare pe termen lung. Pentru că o tulpină de risc înalt să producă modificări cervicale de grad redus, este necesară o persistență de minim 3-4 ani, iar pentru a produce cancer de col uterin, virusul ar trebui să persiste 15-20 de ani.

Dacă o femeie a găsit o tulpină HPV în condițiile unei examinări colposcopice, mai ales dacă aceasta este anormală, situația este diferită, iar cazul va fi urmărit și/sau tratat în funcție de gravitatea diagnosticului.

 

 

dr. Oana Grigore, foto arhivă
Dr. Oana Grigore, medic ginecolog, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult