Cât de gravă e inflamarea ganglionilor?

Se poate întâmpla, la un moment dat, să descoperi că ai ganglionii gâtului măriţi. Dacă te confrunţi cu această situaţie o perioada scurtă de timp nu există motiv de îngrijorare, susţin specialiştii. Însă dacă inflamaţia persistă sau dacă observi că sunt umflate şi alte zone ale corpului trebuie să mergi de urgenţă la medic.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cât de gravă e inflamarea ganglionilor?

Adesea, o persoana care identifica un ganglion palpabil si sensibil la atingere se panicheaza si se gandeste la ce este mai rau.

Ei bine, lucrurile nu sunt chiar asa de grave, intrucat ganglionul nu este decat simptomul unei afectiuni benigne, cum ar fi o infectie banala, o mononucleoza sau o rubeola.

Se poate întâmpla, la un moment dat, să descoperi că ai ganglionii gâtului măriţi. Dacă te confrunţi cu această situaţie o perioada scurtă de timp nu există motiv de îngrijorare, susţin specialiştii.

Însă dacă inflamaţia persistă sau dacă observi că sunt umflate şi alte zone ale corpului trebuie să mergi de urgenţă la medic. Nu te gândi la ce este mai rău – nu toţi ganglionii ascund o boală canceroasă. De preferat ar fi un ganglion mobil şi dureros (e un indiciu de infecţie) decât un ganglion inflamat, nedureros şi imobil.

Ganglionii, reactia organismului la infectii

De cele mai multe ori, inflamarea unui ganglion este doar o reactie de aparare a organismului in fata unui focar infectios aflat in proximitate. Daca te trezesti cu unul, primul lucru pe care ar trebui sa il faci este sa te intrebi daca ai avut recent o rana sau o infectie in zona, o muscatura de insecte sau un vaccin, iar daca este dureros, sa mergi sa la medic.

Daca ganglionul este localizat in zona gatului sau sub mandibula, inseamna ca ai avut de curand o infectie ORL (amigdalita, rinofaringita, otita), infectie dentara sau gingivala.

Daca ganglionul apare in zona inghinala, acest lucru marcheaza o infectie la nivelul picioarelor sau membrelor inferioare (furuncul, panaritiu) sau o infectie genitala (HPV, herpes). Acesta poate aparea si ca urmare a unei amenintari mai grave, cum ar fi infectia TBC, adenopatie sifilitica, cancer si boli de sange. In aceste ultime cazuri insa, ganglionul are un volum mai mare si este mai greu de tolerat. Zona inghinală conţine în mod normal ganglioni limfatici, care se umflă întotdeauna când apare o infecţie în jur. De exemplu, o tăietură la picior care se infectează va duce la umflarea ganglionilor limfatici din zona inghinală de pe aceeaşi parte. Lucrul acesta contribuie la împiedicarea răspândirii infecţiei în restul corpului.

Tratamentul pentru ganglioni umflaţi

Dupa tratarea infectiei in urma careia a aparut, ganglionul ar trebui sa regreseze si sa isi micsoreze volumul pana dispare, in aproximativ 3 saptamani.

Daca insa nu reusesti sa depistezi o cauza anume pentru aparitia ganglionului, sau acesta este dur, nedureros si nu cedeaza dupa 3 saptamani, trebuie sa mergi de urgenta la medic.

Foarte rar, dar se intampla totusi, ca aparitia ganglionilor sa marcheze o boala mai grava. Poate fi vorba de o tumoare sau boala de sange, dupa cum am evidentiat si mai sus. Pentru a stabili un diagnostic, este nevoie sa iti faci un control ORL, test de sange, radiografie toracica, o punctie sau o biopsie.

Ganglionii la copii

Unii copii pot sa se trezeasca cu ganglioni pe toata durata iernii, la nivelul gatului sau cel inghinal. Aceasta manifestare este frecventa mai ales pana la 8 ani, intrucat la aceasta varsta ei sunt mai sensibili la raceli si trec prin bolile copilariei.

A nu se confunda ganglionii cu…

Hernia inghinala, chisturile, lipomul (bula de grasime), cresterea in volum a glandei salivare sau a amigdalelor. Nu tot ce este umflat sub piele este ganglion.

Urmărește CSID.ro pe Google News