”Fibroamele pot fi diagnosticate cu ușurință, în timpul unui consult ginecologic, pe baza anamnezei și a examinării ginecologice. Cea mai frecventă metodă de diagnosticare este ecografia abdominală sau transvaginală. În unele cazuri se poate recomanda și histeroscopia de diagnostic sau RMN-ul pentru a stabili tipul de tumoră” explică dr. Ștefan Tucă, Medic primar chirurgie general ă cu supraspecializare în laparascopia avansată și medic rezident obsterică ginecologie .
CSÎD: Ce dimensiuni pot avea fibroamele uterine?
Dr. Ștefan Tucă: Fibroamele pot varia în dimensiune. Unele pot fi foarte mici cât un bob de mazăre, iar altele pot fi cât o grefă. În cm pot varia de la câțiva mm până la 15-20 cm, în cazul fibroamelor voluminoase. În general, medicii compara mărimea uterului fibromatos cu o sarcină.
CSÎD: Cine este predispusă la fibroame uterine?
Dr. Ștefan Tucă: Deși nu este clar de ce femeile dezvoltă fibrom, acestea sunt întâlnite mai frecvent la:
CSÎD: Ce consecințe pot avea fibroamele uterine dacă vrei să rămâi însărcinată?
Dr. Ștefan Tucă: În funcție de localizarea fibromului uterin, cum ar fi cel submucos care poate pătrunde în cavitatea uterină, consecințele pot fi infertilitate sau pierderea sarcinii. În cazul femeilor însărcinate, fibroamele pot crește, de asemenea, riscul apariției anumitor complicații ale sarcinii, cum ar fi desprinderea placentară, restricția creșterii fetale și nașterea prematură.
CSÎD: Pot apărea și în timpul sarcinii fibroame uterine?
Dr. Ștefan Tucă: Fibroamele nu apar în timpul sarcinii. În schimb ele pot suferi modificări dimensionale și anume: se pot micșora, pot rămâne la aceeași mărime sau pot crește. Creșterea în dimensiune a unui fibrom, va fi cel mai probabil în primul trimestru, ca urmare a nivelului de estrogen crescut.