Micropenisul este un penis mai mic decât lungimea medie a unui penis normal. Probabil te întrebi cum poate afecta un micropenis băieții sau bărbații sau dacă poate fi tratat.
Un penis normal al unui nou-născut măsoară între 2.79cm și 4cm, iar circumferința poate avea între 0.88cm și 1.27cm. Un bebeluș are un micropenis atunci când acesta măsoară mai puțin de 1.90cm, de la bază spre vârf, în timp ce un adult are un micropenis atunci când organul genital măsoară mai puțin de 7cm, având în vedere că lungimea medie este peste 12cm.
Experții susțin că micropenisul este o afecțiune rară care poate apărea de la sine sau în urma unor probleme de sănătate, în special de natură hormonală. Această afecțiune poate apărea în urma deficitului de testosteron, ceea ce înseamnă că organismul nu produce suficient testosteron.
Micropenisul poate fi tratat, de cele mai multe ori prin terapia cu hormoni. Din moment ce tratamentul poate implica hormonii, diagnosticul corect este crucial. De exemplu, un copil care are o greutate în exces poate avea un penis acoperit, adică poate părea mic, dar în realitate el este acoperit de grăsime.
Tratamentul pentru micropenis depinde în funcție de simptome, starea generală de sănătate și vârsta pacientului. Există două opțiuni:
Copilul poate primi terapie hormonală la vârste fragede, dar nu se știe dacă penisul va continua să crească în perioada adolescenței sau la vârsta adultă.
Dacă alte metode de tratament nu funcționează, medicul va recomanda o intervenție de reconstrucție în cazul pacienților adulți. Înainte de procedura chirurgicală se discută despre beneficiile intervenției, riscurile și complicațiile care pot apărea.
Un micropenis care nu poate fi tratat poate rezulta o cantitate mică de spermatozoizi, ceea ce înseamnă că pacientul se poate confrunta ca adult cu probleme de fertilitate. Dacă penisul rămâne mai mic decât lungimea medie, atunci pacientul va avea nevoie de sprijin psihologic.