Proteinele sunt nutrienți esențiali pentru buna funcționare a corpului. Mușchii, oasele, părul, ochii, organele și mulți hormoni și enzime sunt formate în principal din proteine.
În general, proteinele de origine animală sunt cele care acoperă toate categoriile de aminoacizi de care organismul nostru are nevoie. Specialiștii ne recomandă să includem în dietă noastră maxim 35% calorii de origine animală.
Un sfert din farfurie trebuie să fie un aliment care conține proteine. Surse de proteine de înalta calitate sunt carnea, peștele, ouăle și produsele lactate.
În plus, față de sursele animale de proteine, fasolea, lintea, nucile și alimentele din soia, cum este tofu sunt surse vegetale bune de proteine, care, de asemenea, conțin și alți nutrienți importanți.
Răspunsul este da. Desigur, contează extrem de mult și calitatea proteinelor, dar și cantitatea consumată. Proteinele de bună factură nu doar că sprijină procesul de slăbire, însă îți întăresc și masă musculară.
Dietele bogate în proteine pentru scăderea în greutate există de mulți ani sub diferite forme și în general nu sunt periculoase, în special dacă sunt urmate pe perioade scurte.
Dacă dieta ta include ouă, carne slabă și/sau peste și produse lactate precum lapte, brânză și iaurt în fiecare zi, atunci probabil că îți satisfaci nevoile de proteine în mod regulat.
Proteinele îmbunătățesc gândirea, memoria și bună dispoziție și cresc rezistență la stres, anxietate și depresie.
De asemenea, ajută la menținerea unei greutăți sănătoase, reducând poftă de mâncare, deoarece te fac să te simți satul pentru mai mult timp.
Proteinele sunt importante și pentru dezvoltarea mușchilor și a oaselor copiilor pe măsură ce aceștia cresc și, de asemenea, pentru a ne menține mușchii și oasele sănătoase pe tot parcursul vieții.
Tot acestea sunt importante și pentru felul în care arăți. Consumul de proteine de calitate te ajută să îți menții pielea sănătoasă, la fel și unghiile și părul.
Specialiștii încurajează consumul proteinelor din plante mai abitir (linte, soia, nuci, etc) și să avem două porții de pește/săptămâna. Să limităm consumul de carne roșie sau de carne procesată la maximum 70gr pe zi.
Comparativ cu dietele bogate în proteine animale, dietele proteice pe baza de plante au fost asociate cu un risc redus semnificativ al valorilor tensiunii arteriale.