Cat dureaza imunitatea la gripa?

Vaccinul antigripal confera imunitate in fata gripei doar pentru un sezon.
  • Publicat:
Cat dureaza imunitatea la gripa?
Cat dureaza imunitatea la gripa?

In fiecare toamna, medicii distribuie un nou vaccin anti-gripal. Acesta este conceput sa protejeze impotriva celor trei tulpini de gripa prezise de epidemiologi pentru sezonul in cauza. Problema e ca virusii de gripa si raceala sufera mutatii atat de rapid, incat, uneori, ei sunt nerecunoscuti de anticorpii creati de organism ca raspuns la vaccin.

Valabilitate: mai bine de 90 de ani

Se pare ca acesti anticorpi – spre deosebire de cei impotriva bolilor cum sunt tetanusul sau tusea convulsiva – pot furniza o formidabila si de lunga durata aparare impotriva gripei. Potrivit unui studiu, anticorpii continua sa actioneze de-a lungul intregii vieti a organismului uman – pana la 90 de ani sau chiar mai mult.

Pentru acest studiu au fost cautati anticorpi creati in timpul gripei din 1918. Virusul gripal a fost reconstruit in laborator, iar cercetatorii l-au testat pentru a vedea cat rezista in organism.

Au fost recrutate persoane nascute in 1915 sau mai devreme, si deci care au supravietuit pandemiei din 1918. Cercetatorii au descoperit ca aproximativ 90% dintre acestia au avut anticorpi rezistenti care inca se mai gaseau in sangele lor, in concentratii relativ mari. Iar asta a fost o constatare cu adevarat remarcabila.

Pentru fiecare virus, alti anticorpi

Problema care se pune este daca anticorpii mai functioneaza dupa tot acest timp. Probele de sange de la supravietuitorii implicati in studiu au fost trimise pentru analiza la laborator. In urma acestora, doctorii au izolat cinci tipuri diferite de anticorpi la gripa din 1918. Apoi, au studiat legatura dintre acesti anticorpi si virus. Rezultatul a fost cat se poate de clar.

Cercetatorii au incercat sa compare aceste rezultate cu alti virusi, studiind, spre exemplu, daca anticorpii reactioneaza si la gripa din 1999 sau la cele din anii precedenti, cum a fost gripa din 1943. Cei mai multi anticorpi au dat rezultate la gripa din 1918 si numai la ea. Doar unul dintre ei, a reactionat destul de slab la cateva altele.

Verdict final, dupa testele pe soareci

Si totusi, experimentul definitiv a fost facut pe soareci. Dupa ce li s-a transmis virusul gripei din 1918, acestia au murit destul de rapid.

Mai multi soareci au fost infectati cu tulpini diferite care au format gripa din 1918. Apoi au fost tratati fie cu cinci tipuri de anticorpi, fie prin tratament controlat. Au existat doua astfel de tratamente. Unul cu globulina gama umana, adica un grup de anticorpi ce reactioneaza la o multime de lucruri diferite. Iar altul cu anticorpii pentru gripa aviara. Toti sorecii tratati astfel, de asemenea, au murit.

Intre timp, alte exemplare de soareci au fost tratate cu doze mari din anticorpii creati specific pentru acest virus gripal si au supravietuit. Iar asta a fost cea mai puternica dovada ca anticorpii functioneaza.

Alti anticorpi cat dureaza?

Cercetatorii cred ca bolile, virusii si agentii patogeni se pot comporta diferit. Anticorpii sunt facuti din asa-numitele celule B de memorie. Cele pentru gripa din 1918 in mod clar au functionat pe intreaga durata de viata a organismului uman, ceea ce e minunat.

Totusi, ele ridica unele intrebari privind alti agenti patogeni. Acestia trebuie studiati cum reactioneaza in mod individual, spun cercetatorii. Si care este durata de actiune a celulelor B de memorie pentru un virus sau altul. Cel mai probabil, unele teorii care stau la baza biologiei ar putea da astfel de explicatii.

Tu ti-ai facut vaccin anti gripal toamna asta?

Citeste si Preintampina bolile din colectia de toamna!
Mananca, iubeste, hraneste-te, iubeste-te

Urmărește CSID.ro pe Google News
Barbati, iesiti in soare!
Barbati, iesiti in soare!