Cât este de sigur să vizităm părinții dacă sunt vaccinați, dar noi nu suntem?

Experții recomandă ca până în momentul în care nu suntem cu toții vaccinați, să se păstreze distanțarea fizică și să se poarte măștile.
  • Publicat:
Cât este de sigur să vizităm părinții dacă sunt vaccinați, dar noi nu suntem?
Cât este de sigur să vizităm părinții dacă sunt vaccinați, dar noi nu suntem?

Adulții în vârstă au prioritate pentru a primi vaccinul împotriva virusului COVID-19. Multe familii se află sau se vor afla în poziția în care cei în vârstă să fie vaccinați, dar copiii sau nepoți nu. Experții recomandă ca până în momentul în care marea majoritate a poluației nu este vaccinată, iar transmiterea coronavirusului în comunitate nu scade, să se păstreze distanțarea fizică și să se poarte măștile de protecție în continuare.

Vârstnicii au fost izolați de familie și prieteni o mare parte a anului 2020 pentru a-i feri de noul coronavirus, iar cele două doze de vaccin par a fi un semn bun. În timp ce vaccinul oferă mai multă protecție, experții spun că va mai dura ceva timp până ce totul va reveni la normalitate. Iar asta include chiar și vizitele pe care le facem la cei dragi. Persoanele de peste 75 de ani și cei din prima linie au prioritate la vaccinare, la fel și cei cu vârste cuprinse între 65 și 74 de ani care suferă de afecțiuni ce pot reprezenta un pericol pentru infectarea cu COVID-19.

Asta pune multe familii în situația în care cei vârstnici să fie vaccinați, iar copiii și nepoții nu, motiv pentru care experții încearcă să ofere câteva sfaturi cu privire la vizitele pe care le fac celor dragi.

Riscurile nu sunt zero

Chiar dacă se administrează vaccinul împotriva COVID-19, situațiile de risc nu sunt zero. Până când întreaga populație nu va fi vaccinată, trebuie în continuare să urmăm măsurile de protecție pentru a preveni răspândirea cu noul coronavirus, inclusiv distanțarea socială, purtarea măștilor de protecție și o igienă corespunzătoare, mai ales dacă mergem să-i vizităm pe cei dragi, iar asta pentru că și cu o eficiență de 94-95% a vaccinului Moderna sau Pfizer, există un risc.

Ce activități sunt sigure pentru vârstnicii vaccinați?

Activitățile în exterior sau micile întruniri cu membri ai familiei, care nu sunt vaccinați, necesită practicarea distanțării sociale și purtarea măștilor de protecție. Vârstnicii ar trebui să se simtă mai în siguranță datorită protecției pe care o oferă vaccinarea. Cu toate astea, pot apărea complicații, iar asta pentru că vaccinul nu a fost autorizat copiilor. Vaccinul Pfizer se adresează persoanelor de 16 ani sau peste 16 ani, în timp ce vaccinul Moderna este indicat persoanelor de 18 și peste 18 ani.

În aceste condiții, adulții în vârstă ar trebui să fie mai atenți atunci când merg în vizită la nepoți sau primesc astfel de vizite.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Igiena după toaletă: cum se face corect
Igiena după toaletă: cum se face corect