Cât timp poți consuma laptele după data de expirare?

Cât timp după data de expirare, laptele este încă bun de consumat? Și cum îți dai seama dacă laptele nu mai este într-o stare adecvată?
  • Publicat:
Cât timp poți consuma laptele după data de expirare?
Envato

Cu toții am fost în următoarea situație cel puțin o dată: iei laptele din frigider pentru a-ți turna în cafea sau în bolul cu cereale, doar că bucuria îți este curmată de data de expirare. 

În astfel de situații, deși laptele nu era stricat, am fugit repede cu el la gunoi. Se pare că nu este neapărat nevoie să facem asta.

Așadar, cât timp după data de expirare laptele este încă bun de consumat? Și cum îți dai seama dacă laptele nu mai este într-o stare adecvată?

Ce înseamnă data de expirare de pe cutiile/sticlele cu lapte?

În primul rând, este important să înțelegem ce înseamnă de fapt o dată de expirare în cazul unui produs cum este laptele.

Cu excepția formulei pentru sugari, probabil că vei fi surprins să afli că Serviciul de inspecție și siguranță alimentară al Departamentului de Agricultură al USA nu cere datarea produselor.

Ca urmare, datele găsite pe cutiile sau sticlele cu lapte pot varia în funcție de producător, iar numerele pe care le vedeți ar putea să nu fie chiar data la care expiră produsul, chiar dacă așa sună.

Etichetarea ambiguă este și una dintre principalele cauze ale aproximativ 10% dintre deșeurile alimentare.

Există patru tipuri de date pe care le poți regăsi pe cutiile/sticlele cu lapte:

  • „A se consuma, de preferinţă, înainte de…” indică data până când un produs îți păstrează proprietățile inițiale, va avea cea mai bună aromă sau calitate;
  • „Data limită de vânzare”: termen de folosire recomandat, folosit de magazine pentru gestionarea stocurilor;
  • „A se consuma până la data de…” este o recomandare ceva mai restrictivă și înseamnă ultima dată de utilizare a produsului pentru siguranță maximă;
  • Condiții de depozitare: sugerează când un produs trebuie congelat pentru a menține calitatea maximă.

Din punctul de vedere legal, un produs „expirat” nu înseamnă că a și depășit data de consum.

Pentru cât timp este bun laptele după data de expirare?

Nu există recomandări oficiale, dar regula generală este următoarea:

Laptele după ce ai deschis cutia/sticla: 3 zile de la data expirării;
Laptele în cazul în care nu ai deschis cutia/sticla: până la 7 zile de la data expirării;

Diferența între a continua să îl consumi și a-l arunca o fac, bineînțeles, semnele de alterare.

De reținut, de asemenea, că datele de mai sus se aplică laptelui pasteurizat. Laptele nepasteurizat, care nu a fost tratat pentru a ucide bacteriile dăunătoare, se poate strica mult mai repede, așadar, are un termen de valabilitate mai redus și prezintă riscuri mai mari de a provoca afecțiuni alimentare.

Cum să-ți dai seama dacă laptele s-a stricat?

Înainte de a-l consuma, verifică dacă există semne ale unei potențiale deteriorări.

Iată câțiva pași care îți garantează în ce stare se află laptele din frigiderul tău:

  • Verifică mirosul: laptele stricat va avea un miros acru, neplăcut, care este adesea recognoscibil imediat cum deschizi sticla.
  • Examinează culoarea: laptele pasteurizat are o culoare albă. Dacă laptele este stricat, el poate dezvolta mucegai, a cărui culoare variază de la negru la albastru.
  • Verifică consistența: atunci când laptele este deteriorat, consistența se schimbă de la un lichid cremos, neted la unul cu bucăți sau cocoloașe. Acest indicator vizual este un semn clar că laptele începe să se coaguleze și nu mai este bun de băut.
  • Gustă: dacă laptele tău nu prezintă alte semne de alterare, dar încă nu ești sigur dacă este încă bun de consumat, încearcă o înghițitură mică. Vei afla imediat în ce stadiu se află. Laptele ar trebui să aibă un gust proaspăt – aciditatea sau senzația de acrișor sunt semne distincte ale procesului de deteriorare.

Consumul laptelui stricat poate provoca vărsături, crampe stomacale sau diaree.

Ce trebuie să faci ca laptele să dureze mai mult

Păstrați laptele în mod corespunzător

O modalitate facilă de a te asigura că laptele pe care l-ai achiziționat nu se strică înaintea termenului de valabilitate este să îl depozitezi corespunzător.

Deși cei mai mulți dintre noi păstrează laptele în recipientele de pe ușa frigiderului, de fapt acest loc nu este recomandat. Asta pentru că, de fiecare dată când vei deschide ușa, îl expui unor temperaturi mai ridicate decât cele din frigider.

Laptele are nevoie nu numai de temperaturi scăzute, dar mai ales de temperaturi constante pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor. De aceea, cel mai bine ar fi să depozitezi laptele pe unul dintre rafturi, cât mai în spate, unde temperaturile sunt cele mai reci și rămân la un nivel constant.

Congelează laptele

O altă modalitate păstra laptele o perioadă cât mai lungă este să îl congelezi. Înainte de a o face, împarte-l în cantități mai mici, astfel încât să dezgheți exact cantitatea de care ai nevoie la un moment dat.

Aceasta este una dintre cele mai eficiente metode de a combate risipa alimentară în propria casă, dar și la nivel local, național, european și mondial.

Concluzie

Laptele poate fi consumat după data de expirare, în general până la trei zile de la data inscripționată pe ambalaj. Oricum, înainte de a-l consuma, verifică semnele distincte ale alterării.

Verificând mirosul, culoarea, consistența și gustul, îți vei da seama imediat dacă te mai poți bucura de beneficiile lui, sau trebuie să cumperi o altă sticlă cu lapte.

Pentru a te asigura că laptele rămâne proaspăt, depozitează-l pe unul dintre rafturile frigiderului, cât mai în spate.

Și, mai mult, data de expirare este, de obicei, data până când produsul încă ar trebui să își păstreze toate proprietățile în stare intactă. A consuma un aliment la câteva zile după data de expirare poate fi la fel de sigur precum a-l consuma înainte de termenul de valabilitate.

În multe cazuri, producătorii trec pe ambalaje termene de expirare mai mici decât perioada reală de valabilitate, „o marjă de calitate” a produsului în funcție de ce dorește fiecare producător să obțină de la alimentele comercializate, sau din considerente de siguranță maximă.

Citește și: Recomandări FDA: ce trebuie să scrie neapărat pe cutiile cu lapte

Sursă: eatingwell.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult