Să dormi în timp ce eşti răcit pare o adevărată provocare însă este esenţial. Un somn odihnitor, cel puţin pe timpul nopţii, este important pentru sănătate, iar în general, starea de sănătate a unei persoane afectează numărul de ore de somn necesare.
Bineînţeles, numărul de ore de somn variază de la o persoană la alta şi în funcţie de vârstă, nivelul de activitate, starea de sănătate şi alţi factori.
Când te confrunţi cu răceala, să dormi şi eventual să te şi odihneşti este destul de dificil. Din fercire, există câteva tehnici care te pot ajuta în acest sens:
Medicamentaţia. Remediile pentru gripă şi răceală, dar şi analgezicele te pot ajuta să ameliorezi simptomele care te ţin treaz. Înainte de a lua anumite pastile, asigură-te că nu conţin ingrediente precum cofeină, pseudoefedrine sau alte medicamente care stimulează.
Evită alcoolul. Dacă la început alcoolul pare că oferă o senzaţie de somn, acesta interferează cu calitatea somnului.
Menţine capul ridicat. Cu ajutorul unor perne mai mari care să-ţi menţină capul mai sus decât de obicei se pot reduce simptomele precum tusea, nasul înfundat şi alte simptome respiratorii.
Purifică aerul din cameră. Aerul uscat poate produce tusea şi alte simptome respiratorii care interferează cu somnul. De exemplu, înainte de a te pune la somn, lasă geamul deschis în cameră pentru câteva minute sau foloseşte un umidifator sau vaporizator.
Tratând simptomele unei răceli, precum tusea sau febra, poţi îmbunătăţi semnificativ calitatea somnului.
Atunci când eşti răcit sunt şanse mult mai mari să te trezeşti mai des pe timpul nopţii. Se recomandă să adaugi o oră în plus faţă de cât obişnuiai să dormi sau cel puţin să dormi de o dată sau de două ori pe timpul zilei. În funcţie de vârstă sunt necesare:
Cercetătorii au descoperit că majoritatea problemelor de sănătate cresc nevoia organismului de a dormi. De asemenea au descoperit o legătură între somn şi sistemul imunitar. De exemplu, studiile sugerează că este important să dormi suficient după ce ai făcut un vaccin, deoarece organismul va răspunde mult mai eficient.
Somnul întrerupt duce la creşterea inflamaţiilor, care au fost asociate cu depresia, cancerul şi bolile cardiovasculare.
Dacă nu observi nicio îmbunătăţire în privinţa simptomelor răcelii pentru următoarele zile în care te odihneşti este nevoie de ajutoul unui specialist. Centrul de Prevenţie şi Control al Bolilor sugerează că trebuie să mergi la medic dacă: