Când vine vorba de menținerea sub control a diabetului, pacientul cu diabet trebuie să facă anumite schimbări în stilul de viață. Cu toate astea, consumul optim de apă nu este întotdeauna o prioritate. Potrivit unui studiu din 2022 publicat în Frontiers in Public Health, hidratarea este esențială pentru un metabolism sănătos, iar diabetul este o boală metabolică. Mai mult, deshidratarea poate crește riscul de boli asociate digestiei, circulației sangvine, sănătății tractului urinar și sănătății creierului.
Anumite efecte adverse care pot apărea atunci când nu consumi suficientă apă pot mima simptomele diabetului, precum gură uscată sau senzație de sete. Frecvența urinării poate fi și ea nu alt semn de diabet, fiind rezultatul organismului care încearcă să elimine zahărul din sânge aflat în exces.
Atunci când nivelul glicemiei este mare, rinichii depun mai mult efort pentru a elimina zahărul în exces, producând astfel urinarea frecventă. Din acest motiv este important ca pacientul cu diabet să se hidrateze suficient, pentru a-și regla nivelul glicemiei și pentru a ajuta rinichii să funcționeze normal.
Alte simptome pot lua amploare atunci când deshidratarea progresează, inclusiv gura uscată, urina de culoare galben închis, senzația de oboseală, amețeala și durerile de cap. Mai putem reaminti și dificultatea de concentrare, iritabilitatea și dificultate de a urina.
Atunci când ne hidratăm corespunzător venim cu un sprijin în plus și față de bolile cardiovasculare, boli pentru care pacienții cu diabet sunt predispuși.
Dacă pacientul cu diabet știe cum să-și țină boala sub control, nu are nevoie să consume mai multă apă. Atunci când glicemia este mare va pierde mai multă apă și se va deshidrata dacă nu bea o cantitate optimă. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci este să-ți monitorizezi glicemia astfel încât să nu ajungi în situația asta și să știi cum să previi astfel de episoade.
Câtă apă bei ține și de factori precum vârsta, sexul, activitatea fizică, greutatea și înălțimea. Poți discuta cu medicul, pentru că există pacienți cu diabet care au alte afecțiuni asociate, iar consumul de prea multă apă le poate pune viața în pericol.
Cel mai simplu mod prin care poți verifica hidratarea din corp este urmărind culoarea urinei. Atunci când bei suficientă apă, urina trebuie să fie deschisă la culoare, galben pal sau chiar transparentă. Cât este mai închisă la culoare, cu atât mai mult semnalează nevoia de a mai bea un pahar cu apă.
Trucuri să bei mai multă apă