Cataracta corticală sau periferică apare în marginea cristalinului sau pe cortex. Practic, este unul dintre tipurile afecțiunii numită cataractă. Se întâlnește extrem de des în rândul persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat, la tineri, dar și la cei cu vârsta de peste 50 de ani.
O cataractă corticală este caracterizată, de regulă, de opacităţi de culoare albă, asemănătoare unei pene, care pornesc de la periferia lentilei şi se îndreaptă spre centru într-un mod asemănător spiţelor. Acest tip de cataractă apare în cortexul lentilei, care este o parte a lentilei care înconjoară nucleul central, explică dr. Marinkovic Bojan, medic specialist oftalmolog.
Află mai jos care sunt semnele acestei afecțiuni, factorii de risc și cel mai bun tratament.
Potrivit medicului oftalmolog Marinkovic Bojan, principalele simptome ale acestui tip de cataractă sunt următoarele:
Asemenea celorlalte tipuri de cataractă, principala cauză a cataractei corticale este înaintarea în vârstă. Din păcate însă, boala poate să apară și la tinerii care sunt diagnosticați cu diferite afecțiuni medicale, așa cum este diabetul zaharat sau alte condiții medicale, completează dr. Marinkovic Bojan.
În cazul în care medicul oftalmolog va stabili că există un diagnostic de cataractă corticală, acesta va efectua și alte teste necesare stabilirii gradului de avansare al afecțiunii. Totodată, extrem de important este ca medicul să poată observa dacă există și alte afecțiuni, așa cum este cazul glaucomului sau al degenerescenței maculare.
Printre factorii care pot crește riscul de cataractă corticală se numără:
Singurul tratament al cataractei corticale este operația. Intervenția chirurgicală nu prezintă riscuri, fiind printre cele mai sigure.
Intervenția chirurgicală are loc sub microscop operator oftalmologic, iar anestezia este locală. Aceasta constă în facoemulsificarea cristalinului (folosirea ultrasunetelor), cu implantarea unui cristalin artificial foldabil (pliabil), printr-o incizie mică (2 mm) astfel încât nu este nevoie de sutură.
Facoemulsificarea este metoda care are ca avantaj recuperarea rapidă şi o rată mare de succes. Nu în ultimul rând, un alt avantaj notabil este acela de reducerea a riscului de infecţie. Din fericire, tratamentul chirurgical poate reda vederea și conduce către revenirea la o viață normală, conchide dr. Marinkovic Bojan.