Ai vrea să te gândești de două ori înainte de a alege ce să mănânci, pentru că în funcție de ce alegi din meniul de la fast-food, ai putea risca să îți scurtezi viața. Nutriționistul Luis Alberto Zamora a prezentat un studiu despre alimentele ultraprocesate și cum produsele nesănătoase îți pot afecta viață.
Nutriționistul a făcut referire la un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Michigan, care a calculat exact cât timp din viață pierzi consumând anumite alimente populare. Studiul a descoperit că un hotdog te costă în medie 36 de minute, iar dacă alegi să bei și un suc, pierzi încă 12 minute din viață.
Cu toate acestea, cercetătorii nu au avut doar vești proaste, fiindcă studiul a arătat că anumite tipuri de pește pot adăuga 28 de minute la viața ta. Studiul a evaluat mai mult de 5.800 de alimente, determinând „costurile” lor pentru sănătate, analizându-le în funcție de aditivii și nutrienții lor micro și macro, precum grăsimile, caloriile și zaharurile.
Alimente populare precum hotdog, pizza sau macaroanele cu brânză au fost găsite ca fiind dăunătoare, scurtând durata de viață, în timp ce altele, cum ar fi fructele, legumele sau chiar sandwich-urile cu unt de arahide și gem, au fost descoperite a ajuta la prelungirea vieții.
Cercetătorii au descoperit că pentru fiecare 10% din caloriile zilnice provenite din fructe și legume în loc de carne roșie și carne procesată, o persoană ar putea adăuga aproximativ 48 de minute la speranța de viață.
Dr. Olivier Jolliet, care a condus studiul, a spus: „Urgența schimbărilor dietetice pentru a îmbunătăți sănătatea umană este evidentă. Descoperirile noastre demonstrează că mici schimbări țintite oferă o strategie fezabilă și puternică pentru a obține beneficii semnificative pentru sănătate și mediu, fără a necesita schimbări dramatice în dietă”.
Cercetările au subliniat, de asemenea, că majoritatea alimentelor consumate în SUA sunt ultraprocesate, având o mare cantitate de aditivi și ingrediente dăunătoare potențiale. Studiile au găsit o asociere între dieta bogată în alimente ultraprocesate și mai mult de 30 de afecțiuni, inclusiv multiple tipuri de cancer și o viață mai scurtă.
Alimentele analizate în studiu au variat de la carne procesată și dulciuri la preparate mai sănătoase, cum ar fi peștele și legumele. În general, studiul a descoperit că hotdog-ul era cea mai dăunătoare, urmat de mezelurile afumate precum prosciutto, care îți pot costă 24 de minute din viață. Sandvișurile cu ou și mic dejunurile erau pe locul trei, fiecare tăind 13,6 minute din viața sănătoasă a unei persoane.
De asemenea, hotdogul are un risc mai mare de a scurta viața din cauza conținutului de nitriți și nitrați, care sunt conservanți ce se pot transforma în substanțe asociate cu cancerul de colon. Acestea sunt și bogate în zahăr și grăsimi, ceea ce poate reprezenta un factor de risc pentru diabet.
Baconul îți scurtează viața cu șase minute, burgerul îți scurtează viața cu nouă minute. De asemenea, burgerii pot fi gătiti în uleiuri vegetale care pot conține compuși – precum aldehida – care cresc riscul de cancer. Îngrijorările au fost ridicate și în legătură cu îndulcitorii precum aspartamul folosit în sucurile fără zahăr, care îți fură 12 minute din viață, după ce studiile pe animale au sugerat că concentrațiile mari pot crește riscul de cancer. Totuși, oamenii de știință nu au demonstrat încă o legătură în cazul oamenilor.
În schimb, trecerea la o dietă bazată pe plante și evitarea cărnii roșii și procesate a arătat că speranța de viață poate crește, reducând riscurile de cancer și alte boli.
Pentru cei care doresc să își adauge ani sănătoși la viață, studiul a recomandat sandwich-urile cu unt de arahide și gem, care adaugă 32 de minute la speranța de viață. Nucile și semințele se află pe locul doi, cu un plus de 24 de minute, iar fructele pe locul trei, cu un plus de 10 minute.
Dr. Jolliet a explicat că ranking-ul PB&J (unt de arahide și gem) a fost cel mai mare datorită conținutului de unt de arahide. „Atunci când facem analiza, nu vedem neapărat toate efectele oricărui aliment asupra indicelui de masă corporală, dar [PB&J] este benefic datorită untului de arahide”, a adăugat ea.
Sursa: dailymail.co.uk
Sursa foto: Shutterstock