Câte zile rezistă la frigider ouăle fierte. Cum îți dai seama că sunt stricate

  • Publicat:
Câte zile rezistă la frigider ouăle fierte. Cum îți dai seama că sunt stricate
Câte zile rezistă la frigider ouăle fierte. Cum îți dai seama că sunt stricate. Foto: Shutterstock

Ouăle fierte de Paște pot rezista destul de mult timp la frigider, dacă le depozitezi corect. Spre exemplu, dacă sunt deja descojite, se vor strica mult mai repede.

Află mai jos câte zile rezistă la frigider ouăle fierte și cum îți dai seama că s-au stricat și nu mai trebuie să le mănânci.

Citește și: 3 metode prin care îți dai seama că ouăle sunt stricate sau vechi, fără să le spargi

Câte zile rezistă la frigider ouăle fierte

Dacă ai făcut multe ouă fierte de Paște și te întrebi câte zile pot fi păstrate în siguranță la frigider, e bine să știi că acestea nu rezistă la fel de mult timp precum ouăle crude, nesparte, care pot avea un termen de valabilitate chiar și de 30 de zile.

Potrivit specialiștilor, ouăle fierte tari, în coajă, sunt sigure pentru consum până la 7 zile dacă sunt ținute corect la frigider.

Este important să lași ouăle fierte în coajă, deoarece asta le menține prospețimea mai mult timp și previne „împrumutarea” mirosurilor din frigider.

Dacă, în schimb, ai cojit ouăle – de exemplu, dacă ai făcut ouă umplute – și vrei să știi câte zile rezistă la frigider, răspunsul este… o zi. Adică în termen de 24 de ore trebuie să consumi ouăle descojite dacă vrei să aibă în continuare un gust bun.

Dar atenție! Ouăle fierte descojite se țin la frigider într-o pungă resigilabilă sau într-un recipient închis ermetic, din același motiv menționat anterior – pentru a nu „împrumuta” mirosurile altor alimente din frigider.

Citește și: 10 rețete cu ouă fierte. Salate, sandvișuri, ouă umplute, supă sau pizza cu ou fiert

Cum se țin ouăle fierte la frigider

Ține cont de raftul unde așezi ouăle fierte în frigider, lucru valabil și în cazul ouălor crude. Nu se recomandă depozitarea acestora pe ușa frigiderului, pentru că există variații mari de temperatură, iar ouăle se vor strica mult mai repede dacă sunt lăsate acolo.

Ori de câte ori deschidem ușa frigiderului, ouăle intră în contact cu aerul cald din casă. Nici laptele, un aliment perisabil, nu trebuie păstrat acolo.

Cel mai bine e să ții ouăle pe un raft din interiorul frigiderului, unde temperatura rămâne constantă.

Cum îți dai seama că ouăle fierte s-au stricat

Consumul de ouă fierte stricate te poate îmbolnăvi, așa că ai grijă să le mănânci în intervalul recomandat. Diareea, greața și vărsăturile sunt principalele simptome care pot indica faptul că ai făcut o toxiinfecție alimentară.

Un ou fiert stricat poate fi ușor de recunoscut: coaja acestuia este lipicioasă sau cretoasă, iar interiorul are un miros foarte urât, de putred. Categoric trebuie aruncat la gunoi!

Nu te lăsa indus în eroare de culoarea gălbenușului. Dacă ouăle sunt fierte mai mult timp, gălbenușul capătă o culoare verde spre gri, dar asta nu înseamnă că oul este stricat.

Mirosul oului și aspectul cojii sunt, în schimb, criterii care te vor ajuta să evaluezi corect prospețimea acestuia.

Citește și: Cât timp se fierb ouăle pentru a fi moi sau tari

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult