Despre fumat… doar știri negative și conexiuni cu boli de plămâni. Cu toate acestea, mulți tineri, adulți și chiar copii se apucă de fumat. Despre numărul fumătorilor din țara noastră, dar și motivele pentru care se apucă de fumat și motivele pentru care continuă să fumeze am stat de vorbă cu dr. Monica Marc, preşedinta Secţiunii de Tabacologie a Societății Române de Pneumologie.
CSÎD: Care sunt motivele pentru care o persoană se apucă de fumat?
Dr. Monica Marc: Motivele pentru care o persoana inițiază consumul de tutun sunt variate. De cele mai multe ori, începe în adolescență, din cauza anturajului (prieteni, părinți) și continuă deoarece se instalează dependența. Un factor important este și influența mass-media, care poate promova mesaje anti sau pro consumului de tutun și mesajele influencerilor.
De asemenea, curiozitatea, nevoia de a experimenta ceva nou, de a fi la modă, de a imita adulții, pot fi explicații ale inițierii.
CSÎD: De ce fumează românii?
Dr. Monica Marc: Majoritatea fumătorilor consideră că este un obicei la care pot să renunțe oricând își doresc. Între momentul inițierii și momentul în care își pun problema renunțării, trec de obicei mai mulți ani și atunci constată că renunțarea nu este deloc facilă, deoarece se instalează dependența, care este atât biologică, cât și psihologică.
CSÎD: Câți fumători sunt în România?
Dr. Monica Marc: Conform Studiului Global privind Consumul de Tutun la Adulți, 2018, în România, 30,7% (5,63 de milioane) dintre adulții cu vârsta de minimum 15 ani (40,4% bărbați și 21,7% femei) au consumat curent (zilnic sau mai puțin frecvent decât zilnic) tutun sub orice formă. Per total, 30.2% (5.6 milioane, 39.2% dintre bărbați și 21.5% dintre femei) de adulți au fumat tutun în mod curent. O treime dintre fumătorii români (33,5%) au fost adulți tineri, din grupa de vârstă 15-24 de ani.