Ciroza la copii este mai rar întâlnită, însă alimentația dezechilibrată din zilele noastre, marcată de sucuri îndulcite, fast-food și exces de carbohidrați și grăsimi, pare să crească incidența problemelor hepatice la cei mici.
Ciroza este o boală progresivă a ficatului, acesta fiind acoperit cu țesut cicatrizat care împiedică buna funcționare a organului. Cu timpul, aceste „cicatrici” pe suprafața ficatului blochează circulația sângelui, ajungându-se la complicații precum insuficiență renală, malnutriție, diabet sau cancer de ficat.
De multe ori, ciroza la copii apare din cauza unei afecțiuni genetice. În cazul copiilor mai mari, afecțiuni precum boala Wilson sau hepatita autoimună pot duce la ciroză. Însă și obezitatea este un factor de risc în apariția cirozei la copii.
În majoritatea situațiilor, problemele cu ficatul nu dau semne decât în stadii tardive, când ciroza deja s-a instalat. Printre semnele ce pot indica o problemă hepatică se numără:
Pe măsură ce boala se agravează, pot apărea probleme precum:
Pentru că sângele nu mai ajunge la ficat, presiunea din vena portă crește, ceea ce duce la hipertensiune portală. La rândul ei, această problemă favorizează apariția unor complicații la nivelul plămânilor (sindrom hepatopulmonar, varice esofagiene), potrivit medicalnewstoday.com.
Deși ficatul are o capacitate extraordinară de regenerare, boala cronică poate afecta acest organ vital. Pe măsură ce țesutul sănătos este înlocuit de cel cu fibroză, circulația sângelui este împiedicată și, în consecință, ficatul nu își mai îndeplinește funcțiile. De asemenea, capătă un aspect buretos, cicatrizat, rigid, nu unul neted și moale, așa cum este normal.
Printre factorii care cresc riscul de ciroză la copii se numără: