Anunţ îngrijorător din partea medicilor: după 30 de ani, tot mai multe românce au rezerva ovariană a unei persoane mult mai în vârstă şi intră la menopauză precoce. Fumatul şi bolile ginecologice netratate sau prost tratate figurează pe lista factorilor ce contribuie la infertilitatea feminină.
Anual, sute de cupluri din România ajung la medicii specialişti în infertilitate pentru că nu-şi pot îndeplini o mare dorinţă: aceea de a deveni părinţi. După un an de încercări nereuşite de a obţine o sarcină pe cale naturală, urmează o serie de investigaţii şi tratamente, a căror valoare poate ajunge la câteva mii de euro.
“Problemele de fertilitate apar în special în decada 30-40 de ani. În ultimul timp, asistăm la amânarea concepţiei, multe femei aleg să-şi construiască mai întâi cariera şi lasă sarcina pe locul al doilea. Trebuie ştiut că, după vârsta de 35 de ani, fertilitatea scade în mod natural într-un ritm accelerat, şi diagnosticul de infertilitate se pune după numai 6 luni de încercări nereuşite”, afirmă dr. Ioan Boleac, medic primar obstetrică-ginecologie.
Specialiştii clinicii din Bucureşti care a făcut până acum peste 5.000 mii de proceduri de reproducere asistată, au analizat fenomenul infertilităţii şi au ajuns la concluzia că, în 30 la sută dintre cazuri, vina le aparţine femeilor, în alte 30 de procente bărbaţilor, iar în 20 la sută dintre situaţii au probleme ambii parteneri. Rămâne o cifră de 20 la sută în care diagnosticul este infertilitate de cauză necunoscută.
“La femeile cu infertilitate de cauză necunoscută pot fi necesare mai multe proceduri FIV decât la alte paciente. Depinde mult de vârstă, de moştenirea genetică, de stilul de viaţă. Cu cât pacienta e mai tânără, cu atât şansele de reuşită sunt mai mari, mai ales dacă are un stil de viaţă sănătos.
În principiu, după trei proceduri FIV se obţine sarcina la aproximativ 80% din cazurile de infertilitate cu cauză necunoscută, la pacientele sub 40 de ani. După 40 de ani, peste 90% dintre ovule au defecte genetice şi şansele de succes sunt mult reduse”, remarcă dr. Dorina Codreanu, medic primar obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare FIV.
Stilul de viaţă dezechilibrat este unul dintre factorii incriminaţi pentru apariţia infertilităţii în cuplu.
Obezitatea, stresul şi alimentaţia dezechilibrată scad mult şansele de a procrea. În plus, un sfert dintre paciente fumează şi nu sunt dispuse să renunţe la acest obicei extrem de nociv.
“Fumatul afectează toate organele, inclusiv pe cele reproductive. De asemenea, fumatul afectează atât capacitatea de obţinere a sarcinii, cât şi pe cea de menţinere a sarcinii. Cu cât numărul ţigărilor este mai mare, cu atât efectele sunt mai puternice. De aceea, e foarte important ca pacienţii să înţelegă că ei se pot ajuta singuri. Avem persoane la care fertilitatea s-a îmbunătăţit considerabil prin renunţarea la fumat”, spune medicul Ioan Boleac.
Medicii semnalează un alt fenomen îngrijorător: insuficienţa ovariană. Multe dintre paciente se confruntă cu reducerea excesivă a numărului de ovule după 30 de ani, iar rezerva ovariană nu corespunde vârstei lor, ci unei persoane mult mai în vârstă. Aceste fenomen afectează atât fertilitatea naturală, cât şi şansele de succes al tratamentelor de fertilizare.
Tranziţia către menopauză începe înainte de 30 ani, fără niciun simptom, iar menopauza se poate instala precoce, înainte de 40-45 de ani. Tocmai de aceea, campaniile susţinute pentru a preveni acest fenomen au inclus şi testul AMH, care poate oferi indicaţii în privinţa rezervei ovariene. Extrem de importante sunt şi tratarea corectă a infecţiilor genitale, pentru ca şansele de a obţine o sarcină să nu fie compromise pe termen lung.
“Cele mai importante sunt infecţiile cu Chlamydia, Mycoplasma şi gonococ, care sunt principalele cauze ale anexitei, ale bolii inflamatorii pelvine (BIP). Lăsate netratate sau tratate incorect, aceste afecţiuni scad şansele de obţinere a unei sarcini, dar pot afecta şi evoluţia unei sarcini. Trebuie ştiut că un episod de anexită duce la infecţie cronică, care afectează anatomia trompei şi a ovarului.
De aceea, boala inflamatorie pelvină trebuie luată în serios şi tratată corespunzător, fără a avea contact sexual în această perioadă”, avertizează medicul Ioan Boleac.
În cazul pacientelor cu ovare polichistice, medicul de familie are un rol foarte important. „Boala ovarelor micropolichistice nu înseamnă doar menstruaţii rare, neregulate şi, eventual, infertilitate. Este o boală metabolică complexă, iar la pacienta respectivă riscul de diabet zaharat de tip II şi de boli cardiovasculare la vârste relativ tinere (45-55 ani) este semnificativ crescut.
De aceea, aceste paciente ar trebui cât de curând îndrumate la medicul ginecolog, la cel endocrinolog şi la nutriţionist care, împreună, îi vor explica necesitatea schimbării stilului de viaţă şi vor recomanda tratamente corespunzătoare. Uneori sunt recomandate anticoncepţionalele, dar acestea nu tratează cauza, ci doar regularizează menstrele.
În plus, anticoncepţionalele nu trebuie luate pe termen lung pentru că unele studii demonstrează că, în timp, scad rezerva ovariană şi determină intrarea la menopauză mai devreme”, completează medicul Dorina Codreanu.
Dacă la bărbaţii din România cauzele infertilităţii sunt similare celor din alte ţări, la femei, medicii au constatat o frecvenţă mai mare a sechelelor inflamatorii genitale ca urmare a unor boli cu transmitere sexuală nedepistate, a chiuretajelor uterine sau endometriozei evolutive. Şi prezenţa fibroamelor poate fi o cauză a infertilităţii.
“Fibromul poate fi depistat ecografic, dar chiar şi la un consult ginecologic de rutină se poate preciza dacă este o tumoră voluminoasă şi unde este localizată. Aşadar, prin palparea tumorii, fie în peretele uterului, fie în afara acestuia, medicul poate depista tipul de fibrom, volumul acestuia şi poziţionarea. Fibroamele care afectează fertilitatea şi reduc şansele de implantare sunt cele care se dezvoltă către cavitatea uterină, denumite fibroame submucoase.
Dacă sunt dezvoltate complet în cavitatea uterină, fibroamele pot juca rolul unui sterilet, scăzând astfel şansele de fixare a sarcinii”, descrie impactul fibroamelor asupra fertilităţii medicul primar ginecolog Ionela Anghelescu.
Pentru a încuraja populaţia să-şi evalueze fertilitatea la timp, specialiştii clinicii cu experienţă în tratarea fertilităţii demarează în luna martie o campanie de conştientizare şi ajutor pentru persoanele care îşi doresc copii – “Află la timp şi alege înţelept!”. Unul din 5 cupluri are dificultăţi în conceperea unui copil, de cele mai multe ori fără să se aştepte şi fără să aibă probleme medicale cunoscute.
Experţii în tratarea infertilităţii recomandă în primul rând controlul ginecologic anual, un act medical absolut obligatoriu în viaţa oricărei femei care îşi doreşte să-şi menţină la cote optime fertilitatea. “În cadrul evaluării, foarte importantă este şi ecografia, examen care permite vizualizarea uterului şi depistarea anumitor nereguli, cum ar fi polipii, sinechiile, formaţiunile fibromatoase sau de altă natură.
La ecografie se poate observa aspectul ovarelor şi se poate detemina numărului foliculilor antrali, aspecte relevante pentru evaluarea fertilităţii”, afirmă dr. Irina Oproiu, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare FIV.
Pacienţii care nu şi-au investigat până acum problemele de fertilitate, dar şi cei care au încercat fără succes tratamente sau tehnici reproductive, au ocazia în luna martie să beneficieze gratuit de expertiza specialiştilor. Consultaţia include evaluarea ecografică a aparatului reproductiv şi a rezervei ovariene de, precum şi consiliere legată de factorii de risc, stil de viaţă şi paşii de urmat, în funcţie de situaţia particulară a fiecărui caz.