Ce boală poate ascunde sângerarea gingivală? Explică dr. Cosmin Dima

Dacă pacientul ignoră primele semne, în timp boala parodontală poate avansa, generând modificări ireversibile ale parodontiului şi pierderi osoase ireparabile!
  • Publicat:
Ce boală poate ascunde sângerarea gingivală? Explică dr. Cosmin Dima
Ce boală poate ascunde sângerarea gingivală? Explică dr. Cosmin Dima, foto Shutterstock

Indiferent de vremuri, dantura sănătoasă este o comoară iar de sănătatea şi buna funcţionare a ei este legată atât sănătatea aparatului digestiv, dar şi sănătatea unor organe vitale precum inima. Am aflat de la dr. Cosmin Dima DMD, PhD, Certified Implantologistcâştigător al titlului “A World’s Top 100 doctor in dentistry” – informaţii importante pentru a detecta din timp semnele parodontopatiei sau parodontozei, cum este cunoscută popular

CSÎD: Ce este parodontoza?
Dr. Cosmin Dima:
Parodontoza aşa cum este cunoscută popular sau parodontopatia cum este cunoscută în rândul medicilor este o afecţiune a parodontiului ce afecta în 2015 peste 500 de milioane de oameni la nivelul întregii planete.
Parodontiul este o structura complexă formată din gingie, ligament parodontal, cement (stratul care acoperă rădăcina dintelui) şi osul alveolar (în care se fixează rădăcina dintelui). Funcţia primară a parodontiului este aceea de a facilita ataşarea dintelui de os şi a bloca accesulul bacteriilor către os, acţionand practic ca o barieră în calea microflorei bacteriene.
 

Parodontoza poate avea şi cauze genetice

CSÎD: Este parodontoza o afecţiune ce se poate transmite genetic?

Dr. Cosmin Dima: Parodontoza poate avea cauze genetice, dar nu exclude pacienţii ce nu raportează membri ai familiei afectaţi de boala parodontală. Acest lucru înseamnă că cei cu antecedente de boala parodontală în familie trebuie să îşi ia măsuri suplimentare de prevenţie şi control al evolutiei bolii parodontale. Acest lucru presupune o igienă riguroasă, periaj dentar, de cel puţin 2 ori pe zi, ideal după fiecare masă, dar şi vizite regulate la medicul stomatolog, cel puţin o dată la 6 luni. O radiografie panoramică la 12 luni este recomandată pentru a se monitoriza o posibilă resorbţie osoasă, ce poată să apară atunci când boala parodontala este scăpată de sub control.
 

Sângerarea – primul semn al îmbolnăvirii gingiilor

CSÎD: Ce semne şi simptome are parodontoza?

Dr. Cosmin Dima: Boala parodontolă începe în suprafaţă, la nivelul structurilor superficiale (gingii) şi poate avansa în profunzime, dacă nu se intervine la timp.
Primul semn al bolii parodontale este sângerarea gingivală.
Dacă afecţiunea care provoacă sângerarea gingivală se limitează la nivelul gingiei, aceasta poartă numele de gingivită. Gingivita este o afecţiune reversibilă. Astfel, dacă pacientul se prezintă la medic încă de la primele semne de sângerare gingivală, boala poate fi tratată fără a lăsa urmări negative la nivelul structurilor anatomice ale parodontiului. Dacă pacientul ignoră aceste prime semne însă, boala parodontală poate avansa, generând modificări ireversibile ale parodontiului, şi pierderi osoase ce nu mai pot fi regenerate niciodată, indiferent de tehnica chirurgicală folosită.

Dr. Cosmin Dima DMD, PhD, Certified Implantologist, câştigător al titlului “A World’s Top 100 doctor in dentistry “ acreditat de Global Summit Institute

Dr Dima Cosmin

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult