Ce boli poate ascunde usturimea în gât: 10 cauze, 5 remedii eficiente

  • Publicat:
Ce boli poate ascunde usturimea în gât: 10 cauze, 5 remedii eficiente
Sursa foto: Shutterstock

Usturimea în gât este adesea un simptom al unei infecții, așa cum este răceala, gripa sau chiar infecția cu noul coronavirus. Este frecvent însoțită de alte manifestări – nas înfundat, dureri de cap, de ochi, tuse sau strănut.

În cazuri rare, usturimea în gât poate semnala prezența cancerului de gât sau de esofag, mai ales dacă sunt prezente și alte simptome, precum dureri la înghițire, durere toracică, răgușeală, scădere în greutate, vărsături sau arsuri la stomac constante.

În majoritatea situațiilor, usturimea în gât poate fi tratată la domiciliu, cu multe lichide calde, gargară cu apă și sare, dropsuri speciale și odihnă cât cuprinde.

În acest articol vei afla care sunt posibilele cauze ale usturimii în gât, cum pot fi ameliorate și care sunt semnalele de alarmă ce trebuie să te trimită urgent la medic.

Usturimea în gât, cauzată frecvent de răceală, gripă sau COVID

Una dintre cele mai frecvente cauze ale usturimii în gât este o viroză, deci o infecție cauzată de un virus. Poate fi vorba despre rinovirus (în cazul răcelii), Influenza (în cazul gripei) sau SARS-CoV-2 (în cazul COVID-19). Toate aceste virusuri afectează tractul respirator, cauzând totodată usturime la nivelul gâtului.

Alte simptome ce pot însoți usturimea în gât în cazul unei infecții virale sunt:

  • Senzația de arsură sau de durere în gât
  • Tusea seacă sau productivă
  • Secrețiile nazale
  • Nasul înfundat (congestia nazală)
  • Durerile musculare
  • Senzația de oboseală
  • Durerile de cap

Durerile în piept, amețeala, febra crescută, dificultățile respiratorii și saturația de oxigen scăzută sunt semne ale complicațiilor acestor infecții, așa că nu amâna consultul medicului dacă te confrunți cu ele.

Tonsilita, o posibilă cauză a usturimii în gât

Tonsilita sau amigdalita constă în inflamația amigdalelor, fiind o afecțiune frecvent întâlnită la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani, dar și la adulți. În majoritatea cazurilor de tonsilită, un virus (adenovirus) sau o bacterie (streptococ beta-hemolitic grup A) este cauza inflamării amigdalelor. De regulă, infecția trece se la sine în decursul a 1-2 săptămâni.

Odihna, hidratarea, analgezicele și dropsurile pentru gât pot ameliora semnificativ simptomele. Dacă infecția este cauzată de o bacterie, poate fi necesar tratamentul cu antibiotice, dar numai la recomandarea medicului.

Printre semnele tonsilitei se numără:

  • Durerea și disconfortul la nivelul gâtului (senzație de usturime sau uscăciune)
  • Dificultățile la înghițire
  • Amigdalele umflate, roșii, acoperite de depozite albicioase
  • Durerile de cap (cefalee)
  • Oboseala
  • Febra sau frisoanele
  • Durerile de urechi
  • Vărsăturile

Boala de reflux gastroesofagian poate cauza usturimi și durere în gât

Unul dintre principalele simptome ale bolii de reflux gastroesofagian este senzația de arsură la stomac, dar sunt și alte manifestări care pot apărea. Printre acestea se numără greața, respirația urât mirositoare, durerile în piept, senzația de arsură sau usturime la nivelul gâtului.

Persoanele care suferă de această afecțiune trebuie să evite consumul de alimente acide și picante, cum ar fi portocalele, lămâile, piperul, ardeiul iute etc.

Infecţia cu streptococ

Aceasta este una dintre cauzele frecvente ale durerilor în gât, însoţite de usturime, senzaţie de arsură şi dificultate la înghiţire. Bacteriile se răspândesc pe cale aeriană, aşa că te poţi îmbolnăvi inhalând picăturile de salivă sau mucus ale unei persoane infectate.

Alte simptome ale unei infecţii streptococice sunt: inflamarea amigdalelor, umflarea nodulilor limfatici de la nivelul gâtului, febra, erupţiile cutanate, senzaţia de greaţă, vărsăturile şi durerile generalizate.

Deşi analgezicele şi alte medicamente care pot fi luate fără reţetă de la farmacie pot ameliora simptomele, ţine cont că infecţia este contagioasă, deci trebuie să porţi mască şi să iei măsuri pentru prevenirea răspândirii bolii la alte persoane. Tratamentul infecţiei streptococice constă în administrare de antibiotice, dar numai la recomandarea medicului.

Mononucleoza infecțioasă sau „boala sărutului”

Această afecțiune extrem de contagioasă este des întâlnită în rândul adolescenților, simptomele debutând la 4-6 săptămâni după contractarea virusului Epstein-Barr. Acestea pot persista până 2-4 săptămâni, dar sunt și cazuri când pacienții au nevoie de câteva luni pentru a se recupera în întregime.

Boala debutează cu febră (peste 38 de grade), cefalee, oboseală și dureri musculare. De asemenea, apar frecvent inflamații la nivelul ganglionilor limfatici (limfadenopatie), precum și usturimi sau dureri la nivelul gâtului.

Esofagita cauzată de alergii la alimente sau medicamente

Alergiile la anumite alimente sau medicamente, refluxul gastroesofagian sau diverse infecții pot determina instalarea esofagitei eozinofilice, o afecțiune digestivă care apare cu precădere la sexul masculin (75% dintre pacienți).

Printre simptomele tipice ale esofagitei se numără senzația de arsură sau usturime pe gât, arsurile la stomac și dificultățile la înghițire.

În lipsa unui tratament, această afecțiune poate duce la hemoragie digestivă superioară, motiv pentru care este foarte important să vă adresați medicului dacă simptomele descrise mai sus persistă mai mult de 1-2 săptămâni.

Usturimea în gât, semn al cancerului de gât sau de esofag

Deși se întâmplă rareori, usturimea în gât și disfagia (greutatea la înghițire) pot fi semne ale cancerului de esofag sau de gât. Alte semne ce pot apărea în cazul unui neoplasm sunt:

Remedii pentru usturime în gât

Pentru ameliorarea usturimilor în gât și a altor simptome specifice virozelor, poți apela la diverse remedii. Printre acestea se numără:

  • Hidratarea cu multe lichide (apă, sucuri naturale, supe și ceaiuri calde îndulcite cu miere)
  • Consum de îngheţată – combinaţia cald-rece ameliorează durerile și usturimea în gât
  • Gargara cu apă caldă sărată (o jumătate de linguriță de sare dizolvată în 200 ml de apă)
  • Administrarea de dropsuri cu propolis, miere, mentă, analgezice (acetaminofen, ibuprofen) sau spray-uri orale
  • Folosirea unui umidificator în locuință – umiditatea scăzută poate fi una dintre cauzele apariţiei usturimilor în gât

De reținut: când să mergi la medic

Dacă usturimea în gât persistă mai mult de 1-2 săptămâni și este însoțită de următoarele simptome, programează cât mai curând o consultație la medic:

  • Febră peste 38 de grade
  • Tuse cu sânge
  • Probleme respiratorii
  • Dificultăți la înghițire
  • Umflarea unui ganglion limfatic la nivelul gâtului
  • Răgușeală
  • Acumulare de puroi în spatele unui amigdale
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult