Ce boli pot fi vindecate cu ajutorul celulelor stem recoltate la naștere din placentă sau cordonul ombilical

  • Publicat:
Ce boli pot fi vindecate cu ajutorul celulelor stem recoltate la naștere din placentă sau cordonul ombilical
Sursa foto: Shutterstock

Nașterea unui copil este un miracol în sine, dar și o șansă formidabilă de a-i asigura acestuia, pe viitor, o șansă de vindecare în cazul în care va dezvolta o boală gravă. Sângele din cordonul ombilical și din placentă este o resursă prețioasă de celule stem cu un potențial uriaș în vindecarea a nu mai puțin de 80 de afecțiuni grave, în special ale sângelui. Iar studiile aflate în derulare oferă rezultate extrem de promițătoare și în privința vindecării unor boli cronice considerate acum incurabile, cum ar fi diabetul, ciroza sau scleroza multiplă.

Imaginează-ți că aceste celule stem recoltate la naștere, neafectate de boli, tratamente sau îmbătrânire și păstrate în condiții de maximă siguranță și fără să le fie afectate proprietățile în condiții optime de criogenie, vor fi unica șansă de vindecare a copilului tău sau a fraților lui, atât în primii ani de viață, cât și în viața de adult, în cazul în care se îmbolnăvesc.

Cu siguranță ai auzit de cazuri în care donatorul nu este compatibil și, în consecință, nu este posibil transplantul. Statisticile arată că aproape jumătate din persoanele care necesită un transplant nu găsesc un donator compatibil. Însă astfel de situații pot fi evitate – poți să îi asiguri copilului tău, la nevoie, celule stem 100% compatibile ce îi pot salva viața! Practic, celulele stem sunt o asigurare de viață, un aliat în lupta cu boala, dacă, vreodată, sănătatea copilului tău ar fi amenințată.

Ce sunt celulele stem și cum se face recoltarea la naștere

Celulele stem stau la baza formării tuturor țesuturilor și organelor, având capacitatea uimitoare de a se transforma într-o diversitate largă de celule diferențiate – hepatice, nervoase, musculare, epiteliale etc.

Ele sunt prezente în organism atât în perioada intrauterină, cât și după naștere și contribuie la reînnoirea periodică sau la vindecarea țesuturilor și organelor după diverse boli sau traumatisme.

Celulele stem sunt de 2 tipuri:

  • Hematopoietice – sunt responsabile de formarea celulelor din sânge (leucocite, hematii, trombocite) și este singura categorie de celule stem pentru care s-a dovedit valoarea terapeutică, mii de pacienți fiind transplantați și vindecați anual cu grefe de celule stem hematopoiectice.
  • Mezenchimale – sunt responsabile de formarea celulelor osoase, musculare, adipoase, tegumentare, nervoase etc. și fac obiectul cercetărilor și studiilor medicale în derulare, existând perspective de utilizare terapeutică în domeniul medicinei regenerative.

Procedura de recoltare a celulelor stem la naștere – fie că vorbim de naștere pe cale naturală, operație cezariană, naștere în apă, naștere prematură etc. – este rapidă (durează între 30 de secunde și maximum 3 minute), complet nedureroasă și lipsită de riscuri pentru mamă sau copilașul ei.

Practic, personalul medical folosește kitul special pentru recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical sau placentă, după nașterea copilului.

Cum sunt depozitate celulele stem și ce „termen de valabilitate” au

După recoltare, sângele din cordonul ombilical sau placentă este trimis către laborator, în vederea validării pentru recoltarea concentratului de celule stem. Ulterior, probele corespunzătoare sunt înregistrate și supuse procesului de criogenare treptată, iar stocarea se face în criotancuri cu vapori de azot lichid, având temperatura între -170 și -196 de grade Celsius.

În acest mod, celulele stem pot fi prezervate în siguranță o perioadă îndelungată. În cadrul Cord Blood Center, prima și cea mai mare bancă de celule stem din România, cele mai vechi probe păstrate sub formă criogenată la minus 196 de grade Celsius sunt de aproximativ 20 de ani (tot timpul vieții copilului), însă nu există dovezi de pierdere a viabilității și activității biologice celulare la testarea in vitro a acestora, astfel că se poate spune că probele depozitate constant în vapori de azot lichid nu au un termen de valabilitate.

Păstrarea viabilității și a capacității de repopulare a măduvei osoase de către celulele stem din grefele de sânge ombilical criogenate timp de 23,5 ani a fost confirmată în 2011 de către dr. Hal E. Broxmeyer, unul dintre cei mai titrați cercetători în domeniul bankingului de sânge ombilical:

Pe baza studiilor din laboratorul nostru, este probabil că sângele ombilical poate fi păstrat sub formă înghețată decenii și să rămână o sursă potentă de celule stem pentru transplant, spune Broxmeyer.

Ca o confirmare a acestui aspect, dr. Pablo Rubinstein, un pionier în domeniul celulelor stem, a menționat utilizarea terapeutică a unei grefe criogenate de 14 ani. Recent, a fost publicat cazul unei paciente cu boală mieloproliferativă tratată cu succes prin transplantarea unei unități de sânge cordonal criogenate de 11 ani.

Ca un corolar, Wang Ruifeng, cercetător la Universitatea Sichuan afirma:

Atât timp cât unitatea de sânge cordonal nu intră într-un proces repetitiv de criogenare  și decriogenare, termenul său de valabilitate este nelimitat. Teoretic, după sute de ani de stocare, încă poate fi activată și folosită.

Din acest motiv, este important să nu renunți la prețioasele celule stem după câțiva ani de stocare, în ideea că „se strică din cauza trecerii timpului” sau că nu mai sunt de folos, pentru că ele pot fi utilizate cu succes în cazul nefericit în care copilul tău devenit deja adult se îmbolnăvește și are nevoie de transplant.

Ce boli pot fi vindecate cu ajutorul celulelor stem

Până la finalul anului 2020, pe plan mondial au fost efectuate peste 1,5 milioane de transplanturi cu celule stem. Lista standard a bolilor, cu posibilă indicație de efectuare a unui transplant de celule stem, cuprinde peste 80 de afecțiuni  grave.

Sângele bogat în celule stem poate fi utilizat pentru tratarea unor boli precum:

  • Boli maligne ale sângelui (leucemie limfoblastică acută, leucemie mieloblastică acută, limfom Hodgkin, anumite limfoame non-Hodgkin, cum ar fi limfomul Burkitt’s sau limfomul folicular, mielomul multiplu)
  • Sindroame mielodisplazice (anemie refractară, anemie refractară cu sideroblaste inelate, anemie refractară cu exces de blaști, anemie refractară cu exces de blaști în transformare, leucemie mielomonocitară cronică)
  • Tulburări congenitale ale sângelui (talasemie, anemie cu celule falciforme, anemie Fanconi, anemie Blackfan-Diamond)
  • Tulburări imune dobândite (scleroză multiplă, artrită reumatoidă, lupus eritematos sistemic, polimiozită)
  • Tumori solide maligne (sarcom Ewing, neuroblastom, rabdomiosarcom, timom, nefroblastom)
  • Tulburări metabolice (osteopetroză, boala Tay-Sachs, boala Gaucher, adrenoleucodistrofia X-linkată)
  • Sindromul iradierii acute

Studii în derulare, rezultate promițătoare

Noi perspective de utilizare a celulelor stem recoltate la naștere se conturează din ce în ce mai clar datorită studiilor clinice aflate în diferite stadii.

Pacienți având boli cu o incidență mare în populație și posibilități terapeutice actuale limitate ar putea beneficia de rezultatele încurajatoare ale studiilor din ce în ce mai numeroase care se află în derulare în acest domeniu, printre aceste afecțiuni numărându-se:

  • paralizia cerebrală infantilă
  • accidentul vascular cerebral
  • traumatisme ale măduvei spinării
  • boala Alzheimer
  • tulburări din spectrul autist
  • infarct miocardic
  • valvulopatii congenitale
  • arteriopatii
  • scleroză multiplă
  • forme grave de colagenoze
  • diabet zaharat de tip 1 la debut
  • ciroza hepatică

Celulele stem, utilizate în primul studiu clinic pentru tratarea autismului

În 2021, Cord Blood Center a eliberat 4 unități de celule stem hematopoietice din sângele ombilical recoltat la naștere pentru administrarea autologă în cadrul primului studiu clinic din țară pentru tratarea cu celule stem a copiilor bolnavi de autism, care îl are ca Investigator Principal pe medicul Felician Stăncioiu, cercetător cu experiență amplă în dezvoltarea de tratamente noi, validate prin studii clinice.

În urma aplicării terapiei, unii dintre copii au înregistrat progrese, conform spuselor medicului, oferind astfel o perspectivă încurajatoare familiilor care se confruntă cu această patologie și duc o luptă permanentă pentru creșterea calității vieții și integrarea socială a copiilor.

Rezultatele obținute sunt încurajatoare. La doi dintre cei patru copii au apărut progrese încă din prima săptămână după administrarea celulelor stem din sângele ombilical înregistrate pe partea de atenție și interacțiune, iar la unul dintre cei doi copii a apărut verbalizarea prin imitație în săptămâna a doua, conform medicului. Al treilea copil a manifestat progrese în inițiativă, calitatea somnului și cooperare. Toate aceste îmbunătățiri pe termen lung vor sta la baza achiziției de noțiuni și abilități noi.

Se poate aduce ca argument pentru recoltarea sângelui din cordonul ombilical faptul că incidența globală a autismului este de circa 1% din nașteri. Mai concret, în România este estimat anual un număr de circa 3.000 de copii nou diagnosticați cu tulburare de spectru autist. Sângele ombilical poate fi însă folosit cu succes și în alte afecțiuni (oncologie, neurologie), iar lista lor crește, spune Dr. Felician Stăncioiu.

Cord Blood Center este singura bancă de celule stem din România care oferă și recoltarea de țesut placentar, ca sursă de celule stem derivate din placentă. Împreună cu sângele din cordonul ombilical, sângele placentar și țesutul de cordon ombilical, se oferă asigurarea celui mai mare număr de celule stem, cât și a celei mai mari diversități a tipurilor de celule stem, obținute din  diferitele surse disponibile la naștere.

Până în luna mai 2022, Cord Blood Center România a eliberat pentru utilizare 16 unități de celule stem recoltate la naștere: 8 au fost administrate la Institutul Fundeni, iar 8 la un spital privat din București. Dintre acestea, 14 unități au fost administrate autolog (fiind celulele proprii ale pacientului), iar 2 au aparținut unui donator înrudit pacienților (frate/soră). Pacienții au vârste între o lună și 12 ani, suferind de afecțiuni precum paralizie cerebrală, TSA, anemie aplastică sau leucemie juvenilă cronică mielomonocitică.

Procedura de eliberare a unităților, din momentul în care medicul specialist recomandă tratamentul cu celule stem, este una extrem de rapidă, de ordinul a două-trei zile, spune Lavinia Tarba, medic-șef laborator CBC România.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult