Începând cu o durere de dinte şi sfârşind cu o măsea spartă, toţi ne-am confruntat la un moment dat cu o urgenţă dentară. Unele pot fi rezolvate acasă, altele necesită vizita la medicul stomatolog. Cum procedăm?
1. Copilului i-a căzut un dinte de lapte: aplicaţi o compresă pe gingie, menţinând un nivel de presiune suficient pentru a opri sângerarea. Mergeţi la dentist dacă situaţia devine de nesuportat, durerea creşte în intensitate, sângerarea nu se opreşte, apar semne de infecţie.
2. V-a căzut un dinte permanent: recuperaţi dintele pierdut şi spălaţi-l cu apă dacă este murdar. Poziţionaţi-l în buzunarul gingival de unde a căzut şi menţineţi. Dacă acest lucru nu este posibil, puneţi dintele într-un recipient cu lapte, salivă sau apă curată. După ce aţi acţionat în oricare dintre felurile descrise mai sus, mergeţi la stomatolog.
3. Dinte spart: clătiţi-vă gura cu apă călduţă şi aplicaţi comprese reci pe zona accidentată pentru a evita inflamarea. Dacă găsiţi bucăţica de dinte desprinsă, mrgeţi cu ea la dentist în cel mai scurt timp.
4. Durere dentară: clătiţi-vă gura cu apă rece şi aplicaţi comprese reci pe faţă, în dreptul zonei dureroase. Desigur, este necesar să mergeţi la medic.
5. Obiect rămas între dinţi: în cazul acesta puteţi folosi aţa dentară, însă nu folosiţi niciodată ace sau alte obiecte ascuţite sau tăioase.
6. V-aţi tăiat sau lovit la nivelul limbii: curăţaţi zona cu apă de gură şi aplicaţi comprese reci. Dacă sângerarea nu se opreşte, mergeţi la un spital dotat cu secţie de primiri urgenţe.
7. Maxilar rupt sau dislocat: controlaţi inflamarea cu ajutorul compreselor reci şi mergeţi de urgenţă la spital.
Citeşte şi: Maseaua de minte
Cum apar coloraţiile dentare şi cum pot fi combătute
Sensibilitatea dentară, o problemă tot mai frecventă