Ce efecte are combinarea medicamentelor cu suplimentele nutritive?

Ştim că este bine să luăm suplimente alimentare dacă avem un stil de viaţă dezordonat, nu mâncăm suficient şi ca la carte, însă nu se cunoşte un alt aspect, şi anume ce să nu combini pentru a nu avea parte de reacţii negative din partea organismului. Chiar şi cele mai banale şi inofensive suplimente, cum ar fi cele de calciu sau vitamina D, luate în paralel cu un tratament pentru anumite afecţiuni pot duce la efecte adverse nedorite.
  • Publicat:
Ce efecte are combinarea medicamentelor cu suplimentele nutritive?

Ştim că este bine să luăm suplimente alimentare dacă avem un stil de viaţă dezordonat, nu mâncăm suficient şi ca la carte, însă nu se cunoşte un alt aspect, şi anume ce să nu combini pentru a nu avea parte de reacţii negative din partea organismului.

Chiar şi cele mai banale şi inofensive suplimente, cum ar fi cele de calciu sau vitamina D, luate în paralel cu un tratament pentru anumite afecţiuni pot duce la efecte adverse nedorite.

Iată doar câteva exemple:

Uleiul de peşte – luat în paralel cu medicamente antihipertensive poate duce la o exacerbare a efectului acestor medicamente, astfel că există riscul de hipotensiune arterială.

De asemenea, suplimentele cu ulei de peşte nu sunt recomandate atunci când luăm anticoncepţionale orale deoarece pot influenţa nivelul trigliceridelor şi astfel efectul suplimentelor este anulat, deci le luăm inutil. Dozele crescute de ulei de peşte şi amestecul de plante, sub formă de ceai sau tincturi, destinat unei mai bune circulaţii sanguine sunt de asemenea contraindicate pentru că pot cauza sângerare abundentă.

Calciul – este contraindicat în momentul în care urmaţi un tratament specific pentru osteoporoză, cu antibiotice puternice sau când luaţi medicamente pentru tratamentul hipotiroidismului, deoarece poate reduce gradul de absorbţie a acestor medicamente, deci le face ineficiente.

Echinacea – este un supliment alimentar care ajută la stimularea şi întărirea sistemului imunitar, însă poate interfera cu alte medicamente, cum ar fi steroizii orali puternici, care au tocmai rolul de a suprima şi de a calma sistemul imunitar, folosiţi în special în tratamentul afecţiunilor inflamatorii.

Melatonina – evitaţi să luaţi astfel de suplimente dacă urmaţi un tratament pentru reglarea tensiunii arteriale sau sedative, deoarece ar putea să ducă la o uşoară creştere a valorilor tensiunii, pot favoriza apariţia sângerărilor şi a somnolenţei în exces.

De asemenea, evitaţi să luaţi în paralel melatonină şi alte suplimente pe bază de plante cu efect sedativ pentru că veţi fi tot timpul somnoros, lipsit de vlagă şi creşte riscul de apariţie a efectelor adverse.

Vitamina D – aceasta poate diminua efectele medicamentelor administrate pentru reducerea nivelului de colesterol din sânge, deci evitaţi să le combinaţi.

Dozele crescute de vitamina D şi tratamentul cu diuretice ar putea duce, de asemenea, la reactii mai puţin benefice, şi anume la formarea depozitelor de calciu în corp, care predispun la apariţia afecţiunilor renale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult