Primăvara este nu doar anotimpul renașterii naturii, anotimpul în care copacii înfloresc, anotimpul în care nu ne mai săturăm să stăm în razele călduțe ale soarelui. Primăvara este și anotimpul asteniei. Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist Medicină de Familie și apifitoterapie explică pe larg ce semne și simptome are astenia de primăvară.
CSÎD: Ce este astenia de primăvară?
Dr. Ruxandra Constantina: Astenia de primavară se manifestă ca o stare de oboseală fizică/psihică generalizată, de epuizare, de diminuare a statusului energetic.
CSÎD: Cei care suferă de astenie de primăvară au și modificări ale apetitului?
Dr. Ruxandra Constantina: Astenia de primăvară poate fi însoțită și de tulburări ale apetitului. De asemenea, sunt semnalate și dureri cap, dureri musculare.
CSÎD: Ce simptome mai are astenia de primăvară?
Dr. Ruxandra Constantina: Scăderea rezistenței la efort, lipsa de energie, dureri cap, variații ale apetitului alimentar, somnolența diurnă și tulburări ale somnului, scăderea capacității de concentrare și memorare, tulburări de dispoziție, stări depresive, astenie sexuală.
CSÎD: Sunt femeile mai predispuse asteniei de primăvară?
Dr. Ruxandra Constantina: Da, femeile dezvoltă mai des simptome specifice asteniei de primavară, fenomen legat probabil de dezechilibre hormonale.
CSÎD: Dacă semnele și simptomele asteniei nu trec, ce este de făcut?
Dr. Ruxandra Constantina: Deoarece ieșim de multe ori din iarnă cu carențe de vitamine/minerale, dacă aceasta stare de oboseală persistă mai mult de 3-4 săptămâni, este bine să efectuăm o serie de analize care să ne indice alte posibile cauze ale stării de astenie.
CSÎD: Ce analize și teste medicale sunt recomandate primăvara?
Dr. Ruxandra Constantina: Recomand hemoleucograma, sideremie, dozare vitamine B si D, calciu și magneziu seric, analize pentru tiroidă, teste de inflamație.