Cetoza este un fenomen metabolic în care corpul trece de la utilizarea carbohidraților ca sursă principală de energie la utilizarea grăsimilor.
Pe langa faptul ca oamenii slăbesc într-un mod sănătos, fără înfometare și echilibrat, acestia se pot vindeca de diabet tip 2, dureri articulare, hipertensiune arteriala, dezechilibre hormonale, uter polichistic, dermatite, alergii, probleme de tranzit intestinal, probleme de colon, gastrite, probleme de imunitate, anemii, șamd.
Cetoza este un proces metabolic prin care corpul trece de la consumul de zahăr, la consumul de grăsime, pentru a produce energie. Atunci când spunem zahăr, ne referim atât la toate tipurile de dulciuri care conțin zahăr procesat, cât și la sursele naturale de zahăr (fructe, legume dulci, rădăcinoase, miere, sirop de arțar, etc), și la făinoase și cartofii albi.
Cetoza poate avea loc când o persoană nu asimilează carbohidranti, după o perioada de exerciții fizice intense sau atunci când urmează o dietă cu un nivel scăzut de carbohidrați dar ridicat în grăsimi.
Cetoză în sine nu este un proces dăunător și se desfășoară atât la persoanele care suferă, cât și la cele care nu suferă de diabet.
Pe lângă faptul că oferă o sursă de energie durabilă, cetoza pot ajuta la reducerea inflamației și a stresului oxidativ, despre care se crede că joacă un rol în dezvoltarea multor boli cronice. Iată cele mai importante beneficii pe care le are cetoză, conform specialiștilor:
Cetoza suprimă pofta de mâncare, ceea ce poate duce la consumul mai scăzut de alimente. Oamenii mănâncă în mod natural mai puțin atunci când restricționează carbohidrații și mănâncă în schimb grăsimi și proteine care le asigură starea de sațietate.
Cetoza poate oferi „combustibil de lungă durată” în timpul exercițiilor susținute, atât în cazul sportivilor de performanță, cât și la cei care practică sportul de agrement.
Dieta keto asigură nevoile de energie ale corpului într-un mod care reduce inflamația. Potrivit cercetărilor, creierul funcționează mai eficient asupra cetonelor decât asupra glucozei.
Dieta keto ajută la scăderea tensiunii arteriale, îmbunătățirea nivelului de colesterol HDL („bun”) și scăderea trigliceridelor, reducând astfel riscul de a dezvolta boli de inimă.
La persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sau prediabet, cetoza poate ajuta la normalizarea zahărului din sânge și la îmbunătățirea sensibilității la insulină, ceea ce poate duce la întreruperea medicamentelor pentru diabet.
Sursă foto: Shutterstock.