Ce este crioablația? Căror tipuri de cancere se adresează?

Unii pacienți oncologici nu pot fi operați. Atunci procedurile de tratament sunt limitate. Ce se poate face? Ce promite crioablația?
  • Publicat:
Ce este crioablația? Căror tipuri de cancere se adresează?
Ce este crioablatia? Foto: Shutterstock

Diagnosticul de cancer sperie. Și este normal căci această maladie reprezintă un impas  atât în cazul pacienților cât și în cazul familiilor. Mai ales când medicii oncologi dau verdicte precum: cancerul nu este operabili. Ce este de făcut? În cazul unor pacienți care au fost diagnosticați cu cancer se poate folosi crioablația. Am aflat mai multe despre acest subiect.

”Crioablația este o procedură de radiologie intervențională care folosește temperaturi foarte joase pentru a îngheța și a ucide celulele precanceroase și canceroase” a explicat dr. Cezar Betianu, medic primar radiologie și imagistică medicală.  Crioablația mai poartă numele și de criochirurgie și crioterapie, și se efectuează sub ghidaj imagistic.

Cum funcționează crioablația

Procedura folosește un agent de congelare extrem de rece, care este administrat printr-un ac subțire numit criosondă în zona afectată, pentru a îngheța și distruge țesutul anormal. Imagistica este utilizată pentru a ghida plasarea criosondei și pentru a se asigura că vârful acesteia este poziționat corect.

În ce tip de cancere este indicată? Și în ce stadii?

”Crioablația poate fi aplicată atât în cazul celulelor premaligne cât și a tumorilor canceroase. Printre cancerele tratate eficient cu ajutorul crioablației se număra cancerul pulmonar, renal, mamar, osos, hepatic, cancerul de prostată și sarcoame ale țesuturilor moi. Eficiența procedurii depinde însă și de tipul de tumoră, locația și mărimea acesteia și cât de bine poate fi vizualizată imagistic” a mai explicat dr. Cezar Bețianu.

Ce rol are crioablația în cazul cancerului de sân

În cazul cancerului mamar, crioablația poate fi folosită de la stadiul incipient până la cel târziu. Un studiu pe un grup de 3000 de pacienți afectați de carcinoame bazocelulare sau scuamoase cu dimensiuni mai mici de 2 cm, în urma crioablației a observat o rată de vindecare de 98,6% pe o perioadă de 30 de ani, cu doar 5 cazuri de recidivă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult