Cu siguranță că și tu ai simțit pe propria piele acea stare de tristețe inexplicabilă din timpul sezonului rece. Printre simptome se numără și oboseala, senzația de somnolență în timpul zilei, izolarea socială, anxietatea sau migrenele.
Deși în zilele reci ai fi tentat să stai cât mai mult în casă la căldură, să găsești un mod de a-ți petrece timpul în aer liber te va ajuta să ai o stare de spirit mai bună, dar și mai multă energie.
Mergi pe jos la piață, ieși la jogging sau pur și simplu ia o bicicletă și dă câteva ture prin parc. Vei resimți beneficiile mișcării.
Depresia sezonieră te poate determina să dormi mai mult, iar una dintre cele mai bune modalități de a combate acest aspect este să îți faci un program regulat de somn. Cum poți face asta? Punându-ți alarma la o oră la care să te trezești zilnic, creându-ți o rutină strictă pe care să o urmezi înainte de culcare în fiecare seară (citit, jurnal, etc), evitând lumina produsă de ecrane înainte de somn (telefon, tabletă, laptop).
Citește și: Tulburarea afectivă sezonieră: 5 semne subtile are indică prezența acestei afecțiuni
Vremea urâtă și rece de afară, dar și zilele scurte de iarnă nu te ajută prea tare să fii plin de viață, activ sau energic. De ieșit cu prietenii, nici nu mai încape discuția. Însă ce trebuie să știi este că suportul social și conexiunile interumane te fac mai fericit, mai binedispus și mai împlinit.
Chiar și micile schimbări de dietă pot avea un impact major asupra stării tale de spirit și te pot ajuta să ții le distanță depresia sezonieră.
Consumă cât mai multe alimente bogate în grăsimi de tip Omega3, precum somon, ton sau macrou, dar și alune, semințe de chia sau semințe de in.
Citește și: 5 obiceiuri alimentare pentru a combate depresia sezonieră
Să te deschizi în fața unui specialist care te înțelege poate aduce cu sine beneficii uriașe pentru starea ta de bine. Nu îți fie teamă să o faci!
Surse: Everyday Health, Web Md, New York Times