Este cel mai mare coșmar al fiecărui părinte: acum te distrezi la piscină cu copilul tău, iar în următorul te îndrepți spre camera de gardă.
Și pentru că vremea foarte călduroasă este aproape și curând vei merge cu copiii la mare sau la piscină, iată ce ar trebui să știi despre înecul uscat și cel secundar, cum să recunoști aceste probleme și ce poți face pentru a-ți ține copiii în siguranță în această vară.
Înecul uscat și înecul secundară sunt adesea folosite în mod interschimbabil și au chiar simptome similare, dar sunt afecțiuni diferite. Înecul uscat apare după ce inhalezi apă prin nas sau gură, declanșând un spasm și blocând căile respiratorii, ceea ce împiedică respirația corespunzătoare.
Înecul secundar, cunoscut și sub numele de înec întârziat, implică și ingerarea apei. Spre deosebire de înecul uscat, însă, apa ajunge în plămâni, ceea ce provoacă inflamație și afectează respirația în timp.
Dacă un copil înghite accidental o cantitate mare de apă, ar putea experimenta dificultăți în respirație, tuse, somnolență sau scădere a energiei, iritabilitate, dureri în piept sau vărsături. Dacă observi aceste semne de avertizare, mergi la spital și spune-i medicului și că ați fost la piscină sau la mare și că este posibil să fi înghițit apă.
În cazul înecului uscat, aceste simptome vor apărea probabil imediat după ce apa a fost înghițită. În înecul secundar, simptomele nu apar adesea decât după câteva ore sau chiar zile după incident.
Ca orice alt tip de înec, poți lua câțiva măsuri pentru a-ți ține copiii în siguranță în timp ce înoată.
În plus față de a fi atent în timp ce copilul tău este în apă, du-l să urmeze cursuri de înot cât mai devreme posibil pentru a învăța siguranța adecvată în apă. Nu-l lăsa niciodată să înoate singur și asigură-te întotdeauna că sunt salvamari în apropiere.
Vestea bună este că aceste situații sunt ambele rare, deci atâta timp cât ești atent la copiii tăi când sunt în piscină și observi orice simptome neobișnuite, ar trebui să poți să te bucuri de apă cu puține griji în această vară.
Sursă foto: Envato
CITEȘTE ȘI: Primul ajutor în caz de înec. Cum se fac corect compresiile toracice în cazul unui stop cardio-respirator