De cele mai multe ori consumul de băuturi alcoolice nu cauzează probleme, însă consumul acestor licori peste limită pot fi cu adevărat dăunător. Intoxicația cu alcool este o problemă des întâlnită în rândul tinerilor și nu numai. Iată ce presupune aceasta și ce efecte nedorite poate avea asupra organismului nostru!
Intoxicația cu alcool apare în momentul în care se consumă o cantitate mare de alcool într-un interval scurt de timp. Aceasta poate surveni într-o formă ușoară, având drept simptome durerea de cap, greața sau pierderea apetitului, dar poate duce, în unele cazuri, și la stări grave precum tulburări mintale și fizice.
Prima etapă a intoxicării cu alcool este caracterizată de starea de plăcere sau euforie excesivă și se manifestă, de obicei, prin simptome precum:
Alcoolul încetinește buna funcționare a sistemului nervos central, blocând astfel o parte din mesajele care ar trebui în mod normal să ajungă la creier: percepțiile, emoțiile, mișcarea, vederea sau auzul.
Consumul excesiv de alcool pe termen lung poate duce la grave probleme cardiace precum:
La nivelul ficatului, alcoolul poate conduce spre numeroase probleme de natură inflamatorie, ca de pildă:
La nivelul pancreasului, acesta poate produce substanțe toxice ce pot determina aparita pancreatitei sau a inflamației.
Mai mult, consumul de alcool în exces poate duce la afectarea sistemului imunitar. Consumatorii cronici sunt mai pasibili în a dezvolta maladii precum pneumonia sau tuberculoza decât oamenii care nu pun alcool în gură.
Efectele pe termen lung ale consumului de alcool pot fi:
Odată cu apariția unei intoxicații severe cu alcool, pacientul trebuie să primească imediat primul ajutor. Dacă acesta suferă dureri de cap, se recomandă administrarea de aspirină. Acest medicament are proprietăți analgezice și neutralizează acetaldehidele.
Dacă pacientul prezintă vărsături, important este să permiteți să se elimine otrăvurile și toxinele, iar stomacul să fie eliberat astfel de excesul de alcool. Uneori este necesară și spălătura gastrică suplimentară.
Surse: ada.com, healthline.com, medicalnewstoday.com