Ce este laptele fără lactoză și cât de indicat este spre consum. David Popovici bea doi litri pe zi

  • Publicat:
Ce este laptele fără lactoză și cât de indicat este spre consum. David Popovici bea doi litri pe zi

În spatele performanței de excepție se află o disciplină de fier, atât din prisma antrenamentului, cât și a alimentației. David Popovici a dezvăluit care este alimentul pe care îl consumă în fiecare zi, și anume laptele fără lactoză.

„Lui David îi place să bea lapte. Foarte mult lapte! De multe ori călătorim cu laptele după noi. Suntem destul de atenți la lucrurile astea. Mai ales în contextul din ultima perioadă. Acordăm o atenție foarte mare detaliilor”, a spus Dragoș Luscan, preparatorul fizic al lui David Popovici, citat de gsp.ro.

Consumul de lapte fără lactoză: beneficii multiple pentru organism

Laptele fără lactoză este o alternativă excelentă pentru persoanele care nu pot digera laptele obișnuit.

Acesta conține lactază, o enzimă care ajută la descompunerea lactozei, și are aproape același gust, textură și nutrienți ca și laptele obișnuit.

Laptele fără lactoză este disponibil în diverse forme, inclusiv lapte de vacă, lapte de capră și alternative pe bază de plante, cum ar fi laptele de migdale, laptele de soia sau laptele de ovăz.

„Lactoza este un dizaharid care, sub acțiunea unei enzime – lactaza – se descompune în glucoză și galactoză la nivelul intestinului subțire. Intoleranța la lactoză apare ca urmare a deficitului enzimatic intestinal de lactază, printr-o leziune la acest nivel sau prin activitatea scăzută a unei gene implicate în sinteza acestei enzime. Alergia la lactoză este o reacție alergică mediată de imunoglobulinele E, cu manifestări cutanate și digestive, asemănătoare oricărei alergii alimentare”, a declarat dr. Anca Hâncu, medic generalist, doctor în științe medicale, nutriție, reprezentant pentru România al Organizației Europene de medicina stilului de viață.

Laptele fără lactoză este ușor de digerat

În cazul în care te confrunți cu intoleranță la lactoză, laptele obișnuit îți poate provoca crampe, gaze, diaree, balonare, tulburări intestinale. Astfel, consumul laptelui fără lactoză nu va duce la manifestările menționate sau dacă vei resimți un oarecare disconfort, acela va fi unul ușor sesizabil.

Contribuie la menținerea sănătății organismului

Laptele fără lactoză ar putea să aibă unele acțiuni benefice și în ceea ce privește controlul stării de spirit, a somnului și a apetitului, prin nivelul de vitamina D care susține producerea de serotonină, dar mai sunt necesare studii în acest sens.

Laptele fără lactoză: profil nutrițional

O singură cană (aproximativ 250 ml) de lapte conține:

  • Calciu: 276 mg – 28% din doza zilnică recomandată (DZR)
  • Vitamina D: 24% din DZR
  • Riboflavină (vitamina B2): 26% din DZR
  • Vitamina B12: 18% din DZR
  • Potasiu: 10% din DZR
  • Fosfor: 22% din DZR

De asemenea, conține vitamina A, vitaminele B1 și B6, seleniu, zinc și magneziu. Mai mult, o cană cu lapte care conține lactază aduce în organism 146 de calorii, 8 grame de grăsimi, 8 grame de proteine ​​și 13 grame de carbohidrați.

Astfel, laptele fără lactoză, pe lângă faptul că este mai ușor de digerat pentru cei cu intoleranță, contribuie și la aportul necesar de vitamine și minerale esențiale.

Meniul lui David Popovici, dezvăluit de tatăl său

„Uneori la 4:30, alteori la 5:30, depinde de ora primului antrenament, David consumă cu ochii închiși iaurt cu miere, pentru a-și continua somnul până înainte de plecarea la primul antrenament. Facem asta, în general, cu schimbul, eu și soția mea. De aproximativ cinci ani”, a precizat Mihai Popovici pentru Sport în România.

Și după efort, alimentația e una naturală.

„Am citit și am ajuns să avem informații. Pot să vă spun că David bea după antrenamente lapte cu miere și scorțișoară. Un pahar mare, 250-300 ml. Și într-o vreme bea cu cacao în loc de scorțișoară. Este o sursă excelentă de proteine. Iar mierea este unul dintre cele mai complexe alimente cunoscute. Dimineață are diferite combinații. Una dintre ele este într-adevăr iaurtul cu o serie de semințe, cu fulgi de ovăz și din nou cu miere. E bun pentru traiectul intestinal și o sursă foarte bună de carbohidrați de calitate”, a mai declarat Mihai Popovici.

FOTO: Shutterstock, Instagram @chlorinedaddy.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult