Potrivit unei cercetări prezentate la întâlnirea anuală a Societăţii Europene de Cardiologie, consumul de sare şi hipertensiunea sunt amândouă asociate numărului crescut de drumuri pe care le facem la baie pe timpul nopţii.
”Studiul nostru indică faptul că nevoia de a urina, cunoscută şi sub numele de nicturie, este cauzată de hipertensiune şi/sau excesul de fluide din organism”, afirmă într-un comunicat de presă Satoshi Konno, medic şi autor al studiului.
Retenţia de fluide în corp apare în urma consumului excesiv de sare. Această retenţie este asociată hipertensiunii, iar ca o consecinţă vei simţi nevoia să urinezi mai des pe timpul nopţii. Bineînţeles, hipertensiunea nu este singura cauză potenţială a nicturiei. Iată alte trei motive pentru care este posibil să faci mai multe drumuri la toaletă decât ar trebui.
Poliuria nocturnă este o afecţiune care poate fi motivul pentru care te trezeşti noapte să mergi la toaletă. Este un sindrom în urma căruia cantitatea de urină produsă alterează de la zi la noapte, arată un raport al Societăţii Americane de Nefrologie. Pacienţii care suferă de poliurie nocturnă produc cu 33% mai multă urină pe timpul nopţii. Insuficienţa cardiacă congestivă, bolile neurologice precum Parkinson, Alzheimer, bolile cronice de rinichi şi apneea de somn obstructivă sunt câteva afecţiuni care pot produce poliuria nocturnă.
În acest caz te confrunţi cu o capacitate scăzută a vezicii pe timpul nopţii. Există câteva motive care stau în spatele acestui aspect, precum inflamaţiile şi infecţiile care duc la nevoia de a goli vezica frecvent pe timpul nopţii. Un raport publicat în jurnalul BMJ spune că mulţi pacienţi care suferă de nicturie sunt afectaţi atât de poliurie nocturnă, cât şi capacitatea scăzută a vezicii nocturne, care sunt două probleme complet diferite. Astfel, pacienţii sunt diagnosticaţi cu nicturie mixtă.
Unele persoane ajung să urineze frecvent pe timpul nopţii fără să se confrunte cu probleme de sănătate, ci pur şi simplu pentru că se trezesc noaptea. În aceste situaţii, ideal este să eviţi să te trezeşti des pe timpul nopţii, menţionează Clinica Cleveland.
Dacă îţi strici somnul din cauza nicturiei trebuie să faci o vizită la cabinetul medical pentru a afla care este posibila cauză. Problemele urgente precum infecţiile urinare trebuie neapărat tratate, altfel rişti să te confrunţi cu serioase probleme de sănătate. Un alt lucru pe care-l poţi face este să ţii evidenţa lichidelor pe care le consumi şi drumurile pe care le faci la baie. Acest jurnal îl poate ajuta pe medicul specialist să-şi dea seama care ar putea fi cauza principală.
Tratamentul va fi administrat în funcţie de afecţiunea care declanşează nicturia. De exemplu, dacă hipertensiunea arterială îţi produce nicturie, atunci medicul ţi-ar putea recomanda să fii mai activ fizic sau să fii mai atent în privinţa consumului de sare. În cazul în care nu te confrunţi cu alte afecţiuni, câteva schimbări ale stilului de viaţă vor fi de folos. De exemplu, te-ar putea ajuta dacă ai consuma mai multe lichide în prima parte a zilei şi nu înainte de culcare.