Ce este ruptura de ligamente? Explică dr. Orest Bolbocean

Află explicația unui expert în neurologie despre ruptura de ligamente
  • Publicat:
Ce este ruptura de ligamente? Explică dr. Orest Bolbocean
Dr. Orest Bolbocean, medic neurolog, foto arhivă

Ligamentele sunt benzi puternice, elastice, care conectează oasele între ele. Ele aduc stabilitate şi forţă articulaţiei. La nivelul genunchiului și al gleznei există un risc mai mare de producere a rupturei de ligamente. În special sportivii suferă mai des de rupturi de ligamente. Doctorul neurolog Orest Bolbocean explică ce sunt ligamentele, ce este ruptura de ligament și în ce condiții se face recuperarea după ruptura de ligamente.

CSÎD: Ce rol au ligamentele?

Dr. Orest Bolbocean: Ligamentele sunt alcătuite din țesut conjunctiv fibros, care se inserează pe suprafețele osoase și stabilizează articulația, toate articulațiile fiind astfel protejate.

Ligamentele genunchiului și ligamentele gleznei sunt supuse mai des riscului de a se rupe

CSÎD: Ce ligamente sunt mai des supuse riscului de ruptură?

Dr. Orest Bolbocean: Există un risc mai mare de producere a unei leziuni de ligament la nivelul articulației genunchiului și gleznei, în comparație cu articulația umărului și a cotului, din cauza susținerii verticale a greutății corpului, împotriva gravitației.

Diagnostic: ruptura de ligamente. Ce înseamnă, de fapt?

CSÎD: Cum putem defini ruptura de ligamente?

Dr. Orest Bolbocean: Ruptura de ligament reprezintă cel mai sever grad de lezare ligamentară ce survine în urma exercitării unui stres major la nivelul articulației, care provoacă ligamentele să se întindă la maxim, făcând posibilă ruptura definitivă și chiar smulgerea capetelor acestora de pe osul la care sunt conectate.

Ce se recomandă în cazul pacienților care au suferit o ruptură de ligamente

CSÎD: Cum se poate trata ruptura de ligamente?

Dr. Orest Bolocean: Ruptura completă a unui ligament poate fi remediată doar chirurgical. Indicația ulterioară este recuperarea funcțiilor pierdute. În cazul rupturii complete a ligamentului încrucișat anterior de la genunchi, în funcție de tipul de activitate a pacientului, intervenția nu este întotdeauna indicată. Leziunile parțiale trebuie și necesită recuperare pentru a restabili echilibrul biomecanic și preveni degradarea ulterioară a articulației.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian