Sarea dietetică a devenit în ultimul timp un aliment extrem de popular în rândul celor care pun preț pe un stil de viață sănătos și echilibrat. Când este indicat să o consumi, dar și care sunt contraindicațiile sale, află de mai jos!
Sarea dietetică sau sarea fără sodiu reprezintă, așa cum îi spune și numele, un sortiment de sare care nu include sodiu.
Printre beneficiile sale numeroase se numără și menținerea în limite bune a tensiunii arteriale, protecția inimii, dar și promovarea unui stil de viață echilibrat. Având un conținut ridicat de potasiu, acest condiment păstrează un echilibru al fluidelor în corp, reglează tensiunea, susține formarea masei musculare și celei osoase și protejează buna funcționare a sistemului nervos.
Sarea fără sodiu este recomandată în cazul a numeroase afecțiuni, precum: boli ale rinichilor, afecțiuni cardiovasculare sau retenție de apă în organism. De asemenea, aceasta poate fi o soluție optimă pentru îmbunătățirea calității vieții, pentru riscul de dezvoltare de cancer, osteoporoză sau hipertrofie ventriculară.
Citește și: Consumul excesiv de sare este responsabil pentru cel puțin 6 afecțiuni!
Cum poți consuma sarea fără sodiu? Simplu, precum o consumi și pe cea tradițională: în mâncăruri gătite, în salate delicioase sau un supe.
Dacă suferi sau eșți predispus la una dintre afecțiunile pentru care sodiul poate fi periculos, renunță la sarea clasică și alege-o pe cea dietetică, dar nu înainte de a-ți consulta medicul de familie.
De ce acest lucru? Pentru că sodiul este necesar și el în organism. Specialiștii recomandă aproximativ o linguriță de sare pentru un adult sănătos. Esențial pentru mușchi și nervi, dar și pentru bună funcționare a tuturor organelor din corp, sodiul poate genera probleme atunci când este deficit. Printre acestea, amintim: boli cardiovasculare, creșterea nivelului de colesterol și trigliceride sau rezistența la insulină.
Citește și: Sarea: importanța și beneficiile ei pentru sănătate
Concluzionând, sarea dietetică este indicată spre consum, dar numai la sugestia medicului și în anumite condiții.
Surse: Mayo Clinic, Medical News Today, Eating Well