Ce i-a crescut în gât unui bărbat, după ce a fumat ani la rând. O complicație medicală rară a consumului de țigări

Un bărbat din Austria, care a fumat un pachet de țigări pe zi timp de 30 de ani, a experimentat o complicație medicală rară și bizară.
  • Publicat:
Ce i-a crescut în gât unui bărbat, după ce a fumat ani la rând. O complicație medicală rară a consumului de țigări

Un bărbat din Austria, care a fumat un pachet de țigări pe zi timp de 30 de ani, a experimentat o complicație rară care a dus la creșterea părului în gâtul său. Această condiție medicală neobișnuită a fost descoperită după ce pacientul a vizitat medicii în 2007, plângându-se de o voce răgușită, dificultăți de respirație și tuse cronică.

Descoperirea făcută de medici în gâtul bărbatului care a fumat ani la rând

Pacientul a relatat că începuse să fumeze în 1990, la vârsta de 20 de ani, și deja a avut un episod în care a tușit și a eliminat un fir de păr. În baza simptomelor sale, medicii au efectuat o procedură care le-a permis să ghideze o cameră mică pe căile respiratorii ale pacientului. Acolo au descoprtit mai multe fire de păr crescând dintr-o zonă în gât unde acesta avusese o operație anterioară.

Echipa medicală a reușit să îndepărteze firele de păr, dar acestea continuau să crească din nou, iar pacientul revenea la spital în fiecare an, timp de 14 ani, cu aceleași simptome. Afecțiunea a fost tratată doar atunci când bărbatul, acum în vârstă de 52 de ani, a renunțat la fumat. Medicii au ars celulele de păr din gâtul său în 2022, ceea ce a oprit creșterea acestora.

Bărbatul a fost diagnosticat cu creșterea părului endotraheal, o condiție extrem de rară, cu doar câteva cazuri înregistrate în literatura medicală. Cauzele sunt neclare, iar autorii raportului au menționat că acesta a fost doar al doilea caz de acest fel.

Simptomele au legătură cu fumatul

Medicii au declarat că, în acest caz, creșterea părului a fost declanșată de fumat. Fumatul poate provoca inflamații în țesuturile din gât, ceea ce poate determina celulele stem să se transforme în foliculi de păr — sau un grup de celule și structuri care cresc părul.

De obicei, pacientul avea între șase și nouă fire de păr de două inci (aproximativ 5 cm) în gât, unele reușind să treacă prin laringe și să crească în gură.

Cazul a fost dezvăluit în American Journal of Case Reports, unde medicii au spus: „Ipoteza noastră este că debutul creșterii părului a fost declanșat de fumatul pacientului. [Aceasta] poate fi cauza care a indus și stimulat creșterea părului endotraheal. Desigur, această presupunere nu poate fi dovedită din cauza rarității unor astfel de cazuri.”

Medicii au mai notat că pacientul aproape s-a înecat la vârsta de 10 ani, ceea ce a dus la deschiderea traheei pentru a permite introducerea unui tub de aer pentru respirație. Deschiderea a fost ulterior închisă folosind cartilaj și piele din urechea sa, iar creșterea părului a fost detectată în jurul zonei transplantate în gât.

Deși 28,3 milioane de americani fumează — aproximativ unul din zece oameni — este extrem de rar ca acest obicei să ducă la creșterea părului în gât. Pacientul a raportat că simptomele au început în 2006, la aproximativ 16 ani după ce a început să fumeze. În cele din urmă, creșterea părului a fost oprită după ce medicii au efectuat o coagulare endoscopică cu plasmă în 2022, arzând rădăcina de unde creștea părul. După această procedură, niciun fir de păr nu a mai crescut înapoi, iar pacientul a fost în sfârșit vindecat de această afecțiune rară.

Sursă – https://www.dailymail.co.uk/health/article-13564229/hair-grow-throat-rare-smoking.html

Sursă foto –  fongbeerredhot / Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc