Ţi se zbate des ochiul? Această mişcare musculară involuntară poartă numele de miochimie şi poate dura de la câteva secunde până la câteva minute. Majoritatea spasmelor de acest tip sunt subtile şi abia sesizate de persoanele din jur. Contracţia musculară poate surveni atât la nivelul pleoapei superioare, cât şi al celei inferioare.
Aceste zbateri ale ochiului nu sunt dureroase şi trec de obicei de la sine, fără niciun fel de tratament, dar sunt şi situaţii, mai rare, ce-i drept, când pot semnala o problemă cronică, mai ales dacă sunt prezente şi alte simptome.
Află mai jos care sunt principalele cauze ale mişcărilor involuntare ale pleoapelor, dar şi când este cazul să te adresezi medicului!
Din ce cauze apar spasmele ochilor şi pleoapelor
Zbaterea ochiului poate fi declanşată sau înrăutăţită de:
- Oboseală – lipsa somnului poate declanşa mişcări involuntare ale pleoapelor
- Stres – este una dintre cele mai frecvente cauze ale zbaterii ochiului. Yoga, exerciţiile de respiraţie şi meditaţia te pot ajuta să reduci nivelul stresului şi, implicit, riscul de apariţie a spasmelor involuntare de la nivel ochilor.
- Consum excesiv de alcool, cafea, tutun – excesul de cafeină, fie că aceasta provine din cafea, ciocolată sau ceai negru, poate duce la declanşarea acestei reacţii musculare. De asemenea, consumul de alcool şi fumatul pot favoriza zbaterea pleoapei.
- Sindromul de ochi uscat – această afecţiune specifică persoanelor vârstnice, dar şi celor care lucrează mult în faţa calculatorului, poartă lentile de contact sau sunt nevoie să ia medicamente antihistaminice ori antidepresive, poate duce la apariţia spasmelor musculare involuntare ale ochilor.
- Carenţe nutritive – deficienţa de magneziu ar putea sta la baza zbaterii frecvente a ochiului, susţin unele studii. Printre alimentele cu un conţinut bogat în magneziu se numără spanacul, varza, migdalele, seminţele de floarea-soarelui, seminţele de in, macroul, somonul, tonul, soia, fasole, mazăre, linte, avocado, banane, mărar, busuioc, salvie etc.
- Alergii – persoanele alergice se confruntă cu mâncărimi ale ochilor, umflarea acestora şi senzaţia de lăcrimare persistentă, dar şi cu spasme involuntare declanşate de frecarea ochilor.
Ce boli grave pot ascunde spasmele ochilor
În cazul în care spasmele ochilor sunt persistente, durează câteva zile sau chiar mai mult şi sunt însoţite şi de alte simptome (clipit des, ochi roşu, paralizie facială, tulburări de vedere, sensibilitate la lumină, tremur etc.), este posibil să semnaleze existenţa unei afecţiuni mai severe, cum ar fi:
Când să te adresezi medicului dacă ţi se zbate ochiul
Zbaterea ochiului nu este un simptom îngrijorător sau o urgenţă medicală, atât timp când nu persistă pe termen lung şi nu apar şi alte manifestări.
Adresează-te medicului dacă spasmele ochilor sunt însoţite de următoarele simptome:
- Ochii sunt inflamaţi, umflaţi şi produc secreţii neobişnuite
- Pleoapa superioară este căzută
- Pleoapa îţi acoperă complet ochiul în timpul spasmelor
- Spasmele persistă mai mult de 2-3 săptămâni
- Spasmele afectează şi alte părţi ale corpului
Pentru a preveni sau ameliora spasmele involuntare ale ochilor, încearcă să elimini cauzele care duc la declanşarea acestora. Renunţă la fumat, consumă mai puţin alcool, limitează-te la 2 ceşti de cafea pe zi, încearcă să pui în practică tehnici de gestionare a stresului, dormi 7-8 ore pe noapte şi adoptă un regim alimentar echilibrat.