Cancerul mamar si, implicit, operatia de extirpare si reconstructie a unui san reprezinta momente atat de importante in viata unei femei incat, de obicei, acestea se discuta in termen de „inainte” si „dupa”.
Mastectomia, asa cum este cunoscuta interventia de extirpare a unui san, este metoda universala de tratament a tumorii mamare. Aceasta operatie lasa urme adanci in echilibrul psihic al femeilor si se spune ca are un caracter mutilant. De aceea, in 2014, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a decis sa deconteze operatiile de reconstructie mamara dupa mastectomie in care se folosesc implanturi si expandere tisulare. Initiativa este o victorie care merita sarbatorita in fiecare an, in luna octombrie, alaturi de celelalte state ale lumii.
Pentru a sublinia importanta operatiei, in 2013, la Clinica Zetta a avut loc o interventie de reconstructie mamara. Pacienta de atunci, Dna. Lisabona, a fost operata de Ziua Internationala a Reconstructiei Mamare, astfel fiind subliniata pentru prima data in Romania aceasta zi importanta.
Dna. Lisabona este cea care a reusit, odata cu aceasta interventie, sa invinga impactul psihic al unei mastectomii si sa se bucure de „ultimul bastion cucerit in lupta impotriva cancerului la san”, dupa cum chiar dumneaei a declarat.
Acest tip de interventie dureaza in jur de 6-8 ore si ofera rezultate de nemasurat pentru pacientele care, in urma cu ceva timp, aflasera ca trebuie sa renunte la unul dintre sani. In cazul Lisabonei, a fost utilizat tesut de pe abdomen, astfel ca aspectul natural al noului san a fost pastrat.
Clinica de chirurgie estetica Zetta si Dr. Dragos Zamfirescu, chirurgul care s-a ocupat de pacienta Lisabona, sustin luna cancerului la san si incurajeaza informarea, nu doar in cazul persoanelor cu cancer mamar, ci si a populatiei feminine in general. Din pacate, multe femei diagnosticate cu cancer la san nu stiu ca acesta le poate fi reconstruit.
Despre operatie, Dr. Zamfirescu spune ca aceasta „contribuie la restabilirea integritatii trupului, redand feminitatea, frumusetea si increderea in sine. Refacerea sanului pierdut dupa o mastectomie restaureaza echilibrul emotional si ajuta la reintegrarea in familie si societate. Asa cum am mai spus in diferite ocazii, psihologii au cuantificat suferinta emotionala provocata de pierderea unui san cu cea determinata de pierderea unei rude de gradul I”.
Cancerul mamar afecteaza, anual, circa 10.000 de femei, potrivit unui studiu al CNAS. Cifrele sunt in crestere, iar boala este depistata la paciente cu varste din ce in ce mai mici. Acestea sunt doar doua dintre argumentele care au dus la aparitia legii responsabile de decontare a interventiilor de reconstructie mamara cu implant mamar si expandere tisulare.
Clinica Zetta se bucura de succesul interventiilor asupra pacientelor si promite sa nu se opreasca aici.