Cercetările din ultima vreme au scos la iveală faptul că majoritatea femeilor însărcinate nu mănâncă prea sănătos. Iată ce NU trebuie să mănânci nici tu dacă vrei ca fătul sau nou-născutul tău să fie sănătos!
Pentru a te asigura că viitorul tău copil va primi încă de la bun început toți nutrienții de care are nevoie pentru o bună dezvoltare, din dieta ta nu trebuie să lipsească fructele și legumele proaspete, cerealele integrale, dar și grăsimile și proteinele sănătoase. În schimb, iată ce trebuie să eviți cu desăvârșire!
Anumite tipuri de pește precum peștele-sabie sau macroul-rege conțin cantități mari de mercur. Și deși pentru un adult acesta nu reprezintă un risc major, ei bine, dacă ești însărcinată și mănânci frecvent pește cu conținut ridicat de mercur, acesta se poate acumula în timp în sistemul tău sanguin și transmite ulterior la făt, având un efect nociv asupra creierului și sistemului nervos al acestuia.
Brânzeturile de tip Feta, Camembert, Gorgonzola, Roquefort sau Brie pot conține o bacterie numită listeria care provoacă toxiinfecțiile alimentare sau chiar avortul spontan. Bacteria poate supraviețui dacă alimentele sunt ținute la frigider sau congelate. Adulții sănătoși rar dezvoltă boala în urmă infestarii, însă afecțiunea poate fi fatală pentru făt sau nou născut.
Carnea crudă sau puțin gătită (roz și în sânge în interior) poate fi infectată cu toxoplasmă, un parazit care poate determina probleme serioase de sănătate la făt. Frecvent cauzează avort sau decesul copilului la naștere.
Mai mult, carnea negătita reprezintă într-o mare măsură și un risc de toxiinfecție alimentară cauzată de Salmonella, manifestată prin vărsături și diaree severă, dureri abdominale, cefalee și febră.
Produsele din carne procesată precum cremvurștii, dar și somonul afumat sunt predispuse la contaminarea cu listeria. Este recomandat, așadar, ca aceste alimente să fie încălzite până la punctul de fierbere pentru ca această bacterie să fie distrusă sau ca ele să nu fie consumate deloc.
Cofeină este unul dintre cele mai populare stimulente, atfel că multe femei gravide sunt preocupate de cât de multă cafea pot consuma în sarcină. Recomandarea generală? Femeile însărcinate sau cele care încearcă să rămână însărcinate trebuie să evite consumul unor cantități mari de cofeină.
Dacă vrei să rămâi însărcinată, este recomandat să nu consumi alcool. Alcoolul, la fel ca și mercurul, poate fi o cauza principală a infertilității și distruge depozitele de vitamina B din organism, depozite extrem de importante în procesul de concepere și, mai apoi, de hrănire a fătului.
Citește și: Ce riști dacă bei alcool în timpul sarcinii. 10 pericole din sarcină despre care e bine să știi
Sucurile, indiferent dacă conțin zahăr sau nu, contribuie la scăderea fertilității. Zahărul favorizează apariția proceselor inflamatorii și a schimbărilor de metabolism, astfel că evitarea băuturilor carbogazificate este cea mai indicată atunci când îți dorești să rămâi însărcinată.
Surse: HealthLine, WebMd, Cleveland Clinic