Ce paşi trebuie să urmeze un cuplu care face FIV

În România unul din şase cupluri suferă de infertilitate. De multe ori, pentru acestea, soluţia de a concepe un copil o reprezintă procedura de fertilizarea în vitro (FIV). În timpul procedurii de fertilizare in vitro, ovule mature sunt preluate de la ovare şi fertilizate de către spermatozoizi într-un laborator. Apoi, ovulul fecundat (embrionul) este implantat în uter.
  • Publicat:
Ce paşi trebuie să urmeze un cuplu care face FIV
În România unul din şase cupluri suferă de infertilitate. De multe ori, pentru acestea, soluţia de a concepe un copil o reprezintă procedura de fertilizarea în vitro (FIV). În timpul procedurii de fertilizare in vitro, ovule mature sunt preluate de la ovare şi fertilizate de către spermatozoizi într-un laborator. Apoi, ovulul fecundat (embrionul) este implantat în uter.
 
Pentru că, din păcate, informaţiile existente despre procedura de fertilizare in vitro sunt de multe ori disparate sau incomplete, Dr. Diana Cocei,  medic primar obstetrică-ginecologie şi embriolog, vine în întâmpinarea cuplurilor care suferă de infertilitate şi ne vorbeşte despre paşii pe care trebuie să-i urmeze atunci când apelează la fertilizare in vitro:
 
1. Primul consult: După un an de încercări nereuşite de a obţine o sarcină pe care naturală, orice cuplu trebuie să ia în calcul un consult de infertilitate. În cadrul acestuia, medicul va analiza documentele medicale deja existente – analize, consulturi anterioare, iar în urma acestei discuţii, medicul stabileşte dacă mai sunt necesare sau nu alte investigaţii. După ce toate investigaţiile solicitate de medic au fost efectuate şi colectate în dosar,  se stabileşte dacă fertilizarea in vitro este sau nu oportună. 
 
2. Pregătirea pentru fertilizarea in vitro: După ce a fost întocmit un dosar FIV, se va stabili o consultaţie în timpul ciclului menstrual anterior tratamentului programat. Această consultaţie trebuie să aibă loc la cel târziu 14 zile de la debutul fluxului menstrual. În cadrul acestui ciclu menstrual, protejaţi-vă prin metode tip barieră (prezervativ, diafragmă, capişon etc.)  pentru a nu rămâne însărcinată.
 
3. Consultaţia preliminară: În cadrul acestei întâlniri, medicul va explica etapele procesului de fertilizare in vitro, conform investigaţiilor adunate în dosarul medical. De asemenea în cadrul consultaţiei preliminare se va stabili tipul de protocol de stimulare ovariană potrivit situaţiei cuplului şi data începerii efective a tratamentului.
 
4. Stimularea ovariană: Exista 3 tipuri de protocoale de stimulare ovariană ( protocol lung, scurt sau scurt cu antagonişti Gn RH). În funcţie de rezultatele obţinute în urma investigaţiilor precedente medicul va recomanda atât data cât şi tipul de tratament injectabil ce va fi urmat.
 
5. Recoltarea ovocitelor şi a spermei: Ovocitele şi sperma vor fi recoltate la circa 35-36 de ore de la administrarea hCG. În cazul ovocitelor, recoltarea poate fi realizată cu sau fără anestezie, printr-o puncţie transvaginală ghidată ecografic. Această intervenţie necesită spitalizare de scurtă durată. Recoltarea spermei se face în aceeaşi zi cu recoltarea ovocitelor. Aceasta necesită o perioadă de 2-5 zile de abstinenţă de la contactul sexual şi poate fi realizată fie acasă sau (de preferat) în cadrul clinicii de fertilizare in vitro.
 
6. Etapa de laborator: În aceeaşi zi cu puncţia ovariană, în cadrul laboratorului de embriologie se va realiza fertilizarea (fie prin FIV sau ICSI). Astfel, prin procedura de fertilizare in vitro, ovocitele şi spermatozoizii vor fi puşi în contact într-un mediu de cultură special. În ziua următoare cuplul este informat cu privire la stadiul de fertilizare a ovulelor. În a doua zi ovulele fertilizate vor fi divizate în 2-6 celule. În funcţie de numărul şi aspectul acestora, se decide dacă embrionii vor fi inseraţi în uter în ziua 3 sau se aşteaptă până în ziua 5. Ovulele fertilizate care au evoluţie bună vor ajunge în ziua 3 la 6-10 celule, ceea ce permite inserarea embrionilor în uter (transfer de embrioni). Pentru mai multă siguranţă în unele cazuri se aşteaptă până în ziua a 5-a, când embrionul ajunge deja în stadiul de blastocist.
 
7. Embriotransferul: Odată obţinuţi în laborator, embrionii vor fi transferaţi în uterul mamei. Procedura are loc de obicei la aproximativ 72 sau 120 de ore de la momentul recoltării ovocitelor, este simplă şi nedureroasă Tehnica constă în introducerea unui cateter fin ce conţine embrionii şi mediu de cultură prin colul uterin şi evacuarea completă a conţinutului acestuia în uter.
 
8. Urmărirea după embriotransfer: La două săptămâni după embriotransfer, investigaţiile de laborator pot confirma sau infirma reuşita procedurii.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Top 3 dependenţe ale românilor
Top 3 dependenţe ale românilor