Ce pot vedea medicii pe radiografiile dentare?

Află din articolul nostru de ce trebuie să faci radiografii dentare şi care este rolul lor pentru un tratament stomatologic perfect.
  • Publicat:
Ce pot vedea medicii pe radiografiile dentare?

Radiografiile dentare nu reprezintă un subiect nou pentru domeniul stomatologiei, cu toţii a realizat cel puţin o dată o radiografie dentară înainte de a începe un tratament stomatologic. Pentru a înţelege de ce radiografiile dentare sunt atât de importante pentru orice tip de tratament stomatologic este necesar să înţelegem ce văd medicii pe aceste radiografii. Astfel, în cele ce urmează vom descoperi împreună care sunt tipurile de radiografii dentare, care sunt riscurile la care ne supunem şi de ce un diagnostic corect se poate pune doar cu ajutorul uneia sau mai multor radiografii dentare.

Ce sunt radiografiile dentare?

Pentru început, este bine să ştim că o radiografie este, de fapt, o înregistrare, o imagine structurală obţinută cu ajutorul radiaţiilor, care le permite medicilor să examineze ţesuturi sau organe. În stomatologie, radiografiile oferă informaţii importante despre dinţi şi despre structurile adiacente, acestea fiind elemente imposibil de analizat cu ochiul liber. În ziua de astăzi, accesul la aparatura modernă utilizată în stomatologie, inclusiv la aparatura digitală prin care se realizează radiografiile dentare, ne ajută să ne bucurăm atât de un confort ridicat, cât şi de imagini mai clare şi riscuri mai mici.

Ce tipuri de radiografii dentare există?

Fiecare afecţiune orală necesită un plan de tratament specific, tocmai de aceea există mai multe tipuri de radiografii dentare, care le indică medicilor stomatologi exact informaţiile de care au nevoie pentru a putea pune un diagnostic corect şi pentru a putea recomanda tratamentul potrivit fiecărui pacient în parte.

Iată care sunt cele mai des utilizate tipuri de radiografii dentare utilizate de către medicii stomatologi:

  • Radiografia panoramică

Este una dintre cele mai întâlnite tipuri de radiografii dentare tocmai pentru că reprezintă o imagine de ansamblu a întregii danturi. Astfel, cu ajutorul unei radiografii panoramice pot fi examinaţi toţi dinţii, inclusiv aceia care încă nu au erupt pe arcadă (în cazul copiilor, atunci când vorbim despre schimbarea dinţilor de lapte cu cei definitivi, sau în cazul adulţilor, atunci când vorbim despre măselele de minte).

Radiografia dentară  panoramică le permite medicilor stomatologi să observe şi să analizeze atât dinţii, cât şi elementele înconjurătoare. Aceştia pot vedea pe o astfel de radiografie şi osul maxilar, mandibula, sinusul maxilar sau chiar articulaţiile temporo-mandibulare.

Este un tip de radiografie dentară ce se utilizează cel mai adesea pentru evaluările iniţiale, fiind vorba despre o imagine de ansamblu, care nu oferă informaţii detaliate despre fiecare dinte în parte sau despre ţesutul moale.

  • Radiografie retroalveolară

Fiind una dintre cele mai simple investigaţii radiologice, radiografia retroalveolară oferă informaţii despre structura unuia sau mai multor dinţi. În stomatologie, acest tip de radiografie dentară oferă posibilitatea analizei unei imagini clare a coroanei dintelui, a rădăcinii acestuia, dar şi a osului în care este ancorat.

Radiografia retroalveolară poate cuprinde informaţii despre cel mult 3 dinţi alăturaţi de pe aceeaşi arcadă dentară. Aceasta este utilizată atunci când medicul stomatolog are nevoie să detecteze prezenţa cariilor interdentare sau a infecţiilor/inflamaţiilor ce nu pot fi văzute cu ochiul liber. Radiografia retroalveolară poate fi un real ajutor şi în cazul în care medicii îşi doresc să analizeze corectitudinea tratamentului dentar aplicat sau chiar şi atunci când este necesar să afle informaţii despre poziţionarea nervului dintelui înainte de o extracţie.

  • Radiografie ocluzală

Un alt tip de radiografie dentară des utilizată de către medicii stomatologi este radiografia ocluzală. Aşa cum explică specialiştii de la Healthline, aceasta redă informaţii despre o întreagă arcadă, fie partea de jos, fie partea de sus a danturii. Se realizează atunci când gura este închisă pentru a vedea cum se aliniază dinţii pe una dintre arcade. Tocmai de aceea se foloseşte mai ales în cazurile în care dinţii încă nu au erupt pe arcadă.

Momentele în care se mai foloseşte radiografia ocluzală sunt şi acelea în care pacientul se confruntă cu fracturi maxilare, cu chisturi orale sau cu abcese dentare. De asemenea, radiografia dentară ocluzală poate oferi informaţii şi despre diferite anomalii ce pot apărea în „cerul gurii” sau în zona de sub limbă.

Cât de sigure sunt radiografiile dentare?

Aşa cum am văzut, radiografiile dentare ajută medicii stomatologi să analizeze anumite informaţii despre dinţi sau despre structurile înconjurătoare pentru a putea diagnostica corect afecţiunea, pentru a recomanda un plan de tratament potrivit, dar şi pentru a verifica corectitudinea intervenţiilor. Tocmai de aceea, în unele cazuri, medicii stomatologi au nevoie ca pacienţii să realizeze mai multe radiografii dentare de-a lungul tratamentelor stomatologice. Deşi în ziua de astăzi radiografiile dentare nu mai reprezintă un risc pentru sănătatea generală a pacienţilor, având cantităţi foarte mici de radiaţii, există persoane care refuză să realizeze toate radiografiile dentare recomandate de medici, deoarece consideră că acestea pot dăuna organismului.

Ei bine, este foarte important să ştim că aparatura modernă utilizată în ziua de astăzi ne oferă toată siguranţa de care avem nevoie, indiferent de tipul de radiografie pe care trebuie să o facem. Cantitatea de radiaţii emise de o radiografie digitală este una redusă faţă de cea a radiografiilor clasice, pe film. De exemplu, o radiografie panoramică conţine un volum de radiaţii mai mic decât o activitate uzuală, şi anume zborul cu avionul.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”