Ce poți face azi, ca să eviți mâine un accident vascular cerebral!

Descoperă cum te poți proteja, prin pași mărunți, dar siguri, în fața unui posibil accident vascular cerebral.
  • Publicat:
Ce poți face azi, ca să eviți mâine un accident vascular cerebral!
Envato

Oricât de îngrijorător poate suna, accidentul vascular cerebral este din ce în ce mai întâlnit, chiar în rândul tinerilor. În 2020, date furnizate de către Ministerul Sănătății demonstrau că realitatea era încă de atunci îngrijorătoare: peste 50.000 de persoane din România sufereau anual un AVC ischemic, iar numărul celor aflați în pericol a crescut.

Despre evaluarea și tratarea unui accident vascular cerebral ne-a oferit toate informațiile necesare Dr. Dan Bentia.

În acest caz, cel mai dăunător lucru pe care am putea să îl facem este chiar acela care ne vine la îndemână când citim astfel de statistici: să ne panicăm. Însă, conștienți de pericolele care există în lumea în care trăim, putem să devenim mult mai responsabili și mai pregătiți să prevenim.

„Un accident vascular cerebral apare atunci când fluxul de sânge către o parte a creierului este întrerupt, privându-l de oxigen și de nutrienți esențiali.”

Bineînțeles că în spatele acestei definiții medicale stă, de fapt, o dramă personală, pierderea mobilității, a independenței, încrederea în sine șamd. Un atac cerebral vascular schimbă o viață, a celui care primește un astfel de diagnostic, dar de cele mai multe ori și viața celor din jurul lui, a întregii familii.

Întărește-și sistemul imunitar împotriva unui accident vascular cerebral

Partea pozitivă este că, atunci când ești sănătos și într-o oarecare formă fizică, încă poți controla factorii de risc. Medicii de la Harvard, și nu numai, publică constant descoperiri eficiente pentru prevenirea și tratarea accidentului vascular cerebral.

Ce ține de tine, ce poți face azi, ca mâine să fii mai protejat împotriva unui astfel de eveniment care îți poate pune viața în pericol este mai simplu decât ți-ai putea imagina, indiferent de vârsta pe care o ai sau istoricul familial. Pe cât de periculos este în sine un accident cerebral vascular, pe atât de simplu este să contribui la prevenirea lui.

Iată 5 lucruri pe care le poți face ca să previi un accident vascular cerebral:

Mai mult sport

Știu că auzi des acest sfat, pentru că cel mai probabil este primul sfat pe care îl primește orice om de pe Planetă atunci când vrea să rămână sănătos pe termen lung. Exercițiile fizice contribuie nu numai la pierderea kilogramelor în plus, dar și la scăderea tensiunii arteriale. Chiar și independent de cele două efecte directe ale sportului, pur și simplu rutina de a merge la sală sau de a practica yoga la tine în sufragerie reduce riscul unui atac vascular cerebral.

Misiunea ta: exerciții fizice moderate cel puțin cinci zile pe săptămână. Chiar și plimbările se pot încadra aici!

Scade tensiunea

Hipertensiunea arterială prezintă un pericol uriaș în fața accidentului vascular cerebral, dublează sau chiar triplează un astfel de risc. Asta mai ales dacă nu este ținută sub control, indiferent dacă ești bărbat sau femeie. Astfel, monitorizarea tensiunii arteriale și tratarea acesteia atunci când este cazul pot face diferența în viața ta.

Misiunea ta: ideal ar fi să consulți medicul specialist sau medicul tău curant pentru a stabili împreună care este valoarea cea mai potrivită la care trebuie sa îți menții tensiunea arterială. Valoarea se stabilește de obicei în funcție de abordarea holistică a organismului. O poți menține în echilibru prin reducerea sării din dieta zilnică (nu mai mult de 1.500 miligrame pe zi), evitarea alimentelor cu un nivel ridicat de colesterol precum burgerii, un consum regulat de fructe și legume și cel puțin de două ori pe săptămână introducerea peștelui în dietă.

Societatea Europeana de Hipertensiune recomandă: tensiunea arterială optimă trebuie să fie egală sau mai mică de 120/80 milimetri coloană de mercur (mm Hg).

Renunță la țigări

Fumatul îți îngroașă sângele și crește cantitatea de placă de grăsime întărită acumulată în artere, ceea ce duce la accelerarea formării cheagurilor de sânge. Renunțarea la țigări poate avea un impact pozitiv major în ceea ce privește lupta cu un posibil accident vascular cerebral.

Misiunea ta: Renunță la fumat. Indiferent ce metodă alegi, este bine să nu uiți că fumătorii, de obicei, au nevoie de mai multe încercări ca să învingă acest obicei.

Previne și tratează diabetul

Un nivel ridicat de zahăr în sânge, în timp, dăunează vaselor din sânge prin crearea de cheaguri.

Misiunea ta: ține-ți glicemia sub control prin monitorizare și analize periodice.

Tratează fibrilația atrială

Fibrilația atrială se manifestă sub formă de bătăi neregulate ale inimii care pot favoriza formarea cheagurilor de sânge. Acestea pot ajunge la creier, provocând un accident vascular cerebral. Fibrilația atrială crește de cinci ori riscul unui astfel de accident.

Misiunea ta: dacă simți că ai astfel de bătăi neregulate ale inimii sau simți palpitații sau dificultăți de respirație, mergi la doctor și tratează-te. Este foarte posibil să ți se recomande un anticoagulant, dar medicul te poate îndruma corespunzător. 

Sursă: harvard.edu

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”