Sezonul rece este momentul în care ne pregătim pentru venirea sărbătorilor, dar din păcate este şi semnalul pentru instalarea unor afecţiuni de sănătate.
Pe de o parte sunt pacienţi care doresc să rezolve acum anumite probleme pe care le-au amânat în timpul anului, de exemplu kilogramele în plus sau în minus, tulburările metabolice diverse (un colesterol mai mare, o gută supărătoare, un acid uric mai crescut).
Multe persoane îşi propun să înceapă noul an cu un stil de viaţă mai corect, mai sănătos, de aceea se adresează medicului dupa trecerea sărbătorilor, un moment propice pentru bilanţuri şi proiecte.
“Există însă şi o serie de afecţiuni care se agravează odată cu instalarea frigului, din cauza incapacităţii organismului de a se adapta la schimbările acestui sezon. Astfel, cele mai frecvente neplăceri sunt cauzate de o imunitate scăzuta pe fondul unei alimentaţii incorecte, fără vitamine, minerale, antioxidanţi (în special decompensări ale aparatului respirator, alergii) sau acutizări ale bolilor metabolice pe fondul exceselor alimentare, mai ales de sărbători (pancreatite, atacuri de gută, decompensări ale diabetului zaharat, episoade de hipertensiune, crize de tip colică biliară sau renală etc.), explică Dr. Luminiţa Florea – medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice în cadrul centrului ProVita.
Aşa cum era de aşteptat, odată cu intrarea în sezonul rece a crescut şi numărul pacienţilor care se prezintă la medic pentru afecţiuni virale ale tractului respirator, iar majoritatea sunt de tip traheobronşită acută. “Cea mai afectată categorie de vârstă este grupa 2 – 4 ani, respectiv copiii care se află în primul sau al doilea an de colectivitate şi la care sistemul imunitar este încă în formare.” ne explică Dr. Malvina Petrov, Medic specialist pediatru din cadrul centrului ProVita.
Vremea nefavorabilă, zăpada şi poleiul cauzează, de asemenea, numeroase entorse şi fracturi, mai ales în rândul persoanelor de vârsta a treia. În plus, sărbătorile nu sunt pentru toată lumea un motiv de bucurie, în această perioadă se agravează şi depresiile în rândul pacienţilor cu probleme şi nu numai.
Pentru a preveni aceste categorii de afecţiuni doctorii ne sfătuiesc să evităm excesele alimentare care pot duce la complicaţii şi să abordăm un stil de viaţă care să aducă o protecţie sporită pentru organism.
“Mai multă mişcare (atenţie la sedentarismul motivat de vremea urâtă!), mai puţine alimente de tip junk food – prăjeli, fast food, grasimi, dulciuri concentrate (capcana sărbătorilor de iarna) şi o creştere a imunităţii prin aport crescut de fructe, legume proaspete, surse de vitamina E, D, vitamina C, omega 3 (anti-oxidanţii clasici).”, recomandă Dr. Luminiţa Florea – medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice.
Nu în ultimul rând, în această perioadă se recomandă în mod special copiiilor un supliment pe bază de ulei de peşte, cu un conţinut crescut de vitamina A, D, E, acizi omega 3 şi omega 6, care să îi ajute să învingă mai uşor virozele din acest sezon.