Aveti ochi albaştri? Atunci nu rataţi un examen oftalmologic anual. Aceasta deoarece sunteţi mai predispuşi la boli oculare decât persoanele cu alte culori ale irisului.
“Pot într-adevăr să fie mai expuse şi dermatitelor iritative, iritaţiilor, la factori de mediu, cosmetice, alimente, alergiilor şi fotosensibilizărilor” spune dr. Luminiţa Marinescu, medic primar dermatolog.
De fapt, dacă faceţi parte din rândul persoanelor cu ochi albaştri, trebuie să acordaţi o atenţie sporită pielii tot timpul. “Au parte de întâmplări dermatologice din păcate mai frecvente” spune dr. Luminiţa Marinescu, medic primar dermatolog.
La expunerea la soare, ochii albaştri suferă cel mai mult. “Prin irisul pacientului respectiv, ca la o diafragmă a unui aparat foto, trece mai multă cantitate de radiaţie ultravioletă decât la un iris de culoare maro” spune dr. Mihaela Simion, medic primar oftalmolog.
Modificările de pe retină afectează cititul literelor foarte mici şi observarea detaliilor. Oricum dacă vi se înroşesc ochii, mergeţi obligatoriu la oftalmolog.
“Fac mai frecvent conjunctivite alergice, conjunctivite atopice cu manifestări destul de zgomotoase la nivelul ochilor, cu lăcrimare, cu fotofobie” spune dr. Mihaela Simion, medic primar oftalmolog.
Ochii albaştri pot apărea la copii, chiar dacă părinţii nu au această culoare. De obicei, genele se transmit de la bunici sau străbunici.