Ce riscaţi dacă purtaţi ochelari de soare cumpăraţi „de la tarabă”, fără protecţie UV

  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce riscaţi dacă purtaţi ochelari de soare cumpăraţi „de la tarabă”, fără protecţie UV
Sursa foto: Shutterstock

Atenţie maximă la ultraviolete. Deşi nu sunt la fel de periculoase pentru ochi, pot contribui la apariţia cataractei. Iar ochelarii de soare vă protejează doar dacă au 3 caracteristici esenţiale.

În faţa razelor soarelui, pielea este expusă în proporţie de 100%. Ochiul, în schimb, are mai multe metode naturale de protecţie. Prima o reprezintă pleoapele care se strâng la lumină. Al doilea sistem este reprezentat de cornee, care micşorează doza de radiaţii primită. Al treilea sistem este irisul, partea colorată a ochiului, care se strânge asemenea fantei unui aparat foto.

Atenţie la acei ochelari de soare purtaţi doar de dragul modei!

Dacă sunt folosiţi ochelari de soare care nu au protecţie pentru radiaţia ultravioletă, o lentilă care este închisă la culoare, scade capacitatea irisului de a se strânge. Deci în niciun caz nu trebuie folosiţi ochelari de soare care n-au protecţie pentru ultravioletele A şi B, pentru că fac mai rău decât dacă nu foloseşti deloc, spune dr. Mihaela Simion, medic primar oftalmolog.

Ochelarii de soare recomandaţi sunt cei de dimensiuni mai mari, cu braţe groase, cu protectie pentru ultravioletele A şi B. În plus, ideal ar fi să aibă lentile polarizante. Acestea elimină orice fel de reflexie a luminii. Devin obligatorii dacă aveţi ochi albaştri sau verzi.

Ochii mai deschişi au mai puţin pigment, mai puţină protecţie. În orice caz însă, indiferent de culoarea ochilor, cel mai bine e să ne protejăm cu ochelari de soare cu filtre, spune dr. Simona Ardelean, medic specialist oftalmolog.

Astfel, reduceţi riscul unor boli, de exemplu cataracta. Ultravioletele determină acumularea de apă în cristalin din alte stucturi ale ochiului. În felul acesta, cristalinul devine din transparent opac. Este un motiv al apariţiei cataractei la vârste tinere, sub 40 de ani.

Pacientul vede din ce în ce mai slab, consideră că trebuie să folosească lentila închisă la culoare şi practic intrăm într-un cerc vicios dacă nu foloseşte un ochelar de bună calitate, spune dr. Mihaela Simion, medic primar oftalmolog.

„Probabil că soarele e din ce în ce mai nociv pentru ochi şi mai ales pentru cristalin şi determină apariţia cataractei premature”, spune dr. Simona Ardelean, medic specialist oftalmolog.

Dar soarele afectează inclusiv retina, zona nervoasa cea mai importantă a ochiului. Expunerea fără protecţie la cantităţi mari de ultraviolete poate contribui şi la apariţia altei boli.

„Degenerescenţa maculară legată de vârstă este una dintre afecţiunile pentru care la momentul actual există doar tratament paleativ. Înseamnă că pierde vederea de detaliu, vederea cea mai bună, poate să distingă umbre”, spune dr. Mihaela Simion, medic primar oftalmolog.

Cum poți verifica dacă ochelarii de soare din magazin au lentile de calitate?

Probabil ți s-a întâmplat să nu poți purta o pereche de ochelari de soare pentru că îți dădeau o stare de disconfort, cu senzație de amețeală? Iată cum poți verifica acest aspect, încă de la achiziția ochelarilor.

Caută cu privirea un obiect cu linii drepte, în imediata ta apropiere (colțul mesei, liniile gresiei sau marginea pereților). Ține ochelarii la o distanță de 30-40 cm de ochi și închide un ochi.

Mișcă ușor ochelarii în plan orizontal, vertical și rotațional, dintr-o parte în alta, uitându-te cu ochiul liber prin lentilă.

Dacă liniile drepte rămân drepte, atunci lentilele au o calitate bună. Dacă ele se curbează sau se deformează ca niște valuri, în orice direcție ai mișca, înseamnă că sunt șanse mari să îți dea o stare de disconfort ocular, alege alți ochelari de soare, recomandă medicul oftalmolog Răzvan Nanu.

Concluzia? Purtați ochelari de soare cu filtre nu doar când mergeţi la plajă, ci tot timpul, între orele 11 şi 17.

Urmărește CSID.ro pe Google News