Ce riști dacă bei alcool în timpul sarcinii. 10 pericole din sarcină despre care e bine să știi

Ce riști dacă bei alcool în timpul sarcinii. 10 pericole din sarcină despre care e bine să știi
Sursa foto: Shutterstock

Imediat după ce testul ți-a confirmat că ești însărcinată, îngrijorarea începe să-ți dea târcoale. Începi să te gândești că toată săptămâna ai avut mult de lucru și ai băut mai multă cafea decât de obicei pentru a putea face față, că în weekendul trecut ai ciocnit un pahar cu vin la o aniversare, că poate ai făcut și alte lucruri care ar putea dăuna sarcinii.

Dar să te agiți din cauza unor lucruri pe care le-ai făcut înainte de a ști că ești însărcinată nu-ți face bine nici ție, nici copilului. Ai o grămadă de întrebări cu privire la lucrurile pe care femeia însărcinată le poate face sau nu. Dar nu toate răspunsurile pe care le primești vin din surse de încredere, așa că nu-i de mirare că ai putea să-ți faci griji total inutile. Unele avertismente merită luate în seamă, dar altele pot fi simple… zvonuri, nedovedite.

În continuare aflăm care sunt principalele – și realele! – pericole din timpul sarcinii de la dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Alcoolul în timpul sarcinii

Chiar dacă poate părea inofensiv să bei un pahar cu vin sau bere, nimeni nu știe care este „cantitatea sigură” de alcool pe care o poți consuma în timpul sarcinii fără ca bebelușul să sufere de sindrom alcoolic fetal.

Din cauza incertitudinii, este întotdeauna înțelept să fii precaută și să nu consumi deloc. Alcoolul este una dintre cele mai frecvente cauze ale dizabilităților fizice, comportamentale și intelectuale ale copiilor. Poate fi chiar mai dăunător pentru un făt în curs de dezvoltare decât consumul de droguri. Consumul de alcool, fie și moderat, poate afecta sistemul nervos în curs de dezvoltare al copilului, avertizează dr. Vythoulkas.

Cafeaua în exces, contraindicată în sarcină

Este de preferat reducerea consumului de cofeină sau chiar renunțarea, dacă se poate. Studiile arată că un consum de cofeină mai mare de 200-300 de miligrame pe zi (aproximativ 2-3 cești de cafea) ar putea pune sarcina în pericol.

Consumul ridicat de cofeină a fost legat de un risc crescut de avort spontan și, posibil, de alte complicații ale sarcinii. Nu uita că nu doar cafeaua conține cofeină, ci și ceaiul verde, negru, unele tipuri de băuturi răcoritoare și ciocolata, adaugă medicul.

Anumite alimente, de evitat în sarcină

Trebuie evitate în sarcină acele alimente care sunt mai susceptibile de a fi contaminate cu bacterii sau metale grele:

  • brânzeturile moi, nepasteurizate, laptele, sucurile, cidrul de mere nepasteurizate
  • ouăle crude sau alimentele care conțin ouă crude
  • peștele crud sau insuficient gătit (sushi)
  • crustaceele și carnea insuficient preparată termic
  • carnea procesată
  • anumite specii de pești care pot conține cantități mari de mercur și care pot afecta creierul unui făt în curs de dezvoltare (macrou, pește-spadă sau rechin)

Curățarea litierei pisicii când ești gravidă

O infecție numită toxoplasmoză poate fi răspândită prin intermediul litierelor cu nisip murdar al pisicii și poate cauza probleme grave fătului, inclusiv prematuritate, întârziere în dezvoltare și leziuni grave ale ochilor și creierului.

O femeie însărcinată care se infectează nu are simptome, dar poate să transmită infecția copilului în curs de dezvoltare. Roagă deci pe altcineva să se ocupe de acest aspect.

Băile cu hidromasaj și saunele

Sa te relaxezi într-o cadă cu hidromasaj, cu apă fierbinte, pare ideal. Dar o temperatură ridicată a corpului în timpul primului trimestru de sarcină poate duce la anumite malformații congenitale cum sunt defectele de tub neural sau chiar avort spontan.

Substanțele chimice din gospodărie

În timp ce substanțe chimice precum amoniacul și clorul pot provoca greață din cauza mirosului, acestea nu sunt toxice, însă altele cum ar fi unele vopselele, diluanții de vopsea, detergenții pentru cuptoare, produsele de îndepărtare a lacurilor, odorizantele de aer, aerosolii sau detergenții pentru covoare ar putea fi. De asemenea, o femeie însărcinată ar trebui sa evite folosirea insecticidelor și pesticidelor.

Fumatul în sarcină

Oricât de ridicol ar suna, femeile însărcinate care fumează permit astfel și fătului să fumeze! Mama fumătoare transmite nicotina, monoxidul de carbon și multe alte substanțe chimice bebelușului său aflat în dezvoltare.

De asemenea, femeia însărcinată ar trebui să evite și fumatul pasiv. Riscurile fumatului pentru sarcină sunt avortul spontan sau nașterea unui copil mort, prematuritate, greutate mică la naștere, sindromul morții subite a sugarului, astm și alte probleme respiratorii, întârziere în creștere și dificultăți în a lua în greutate.

Medicamentele fără prescripție medicală în timpul sarcinii

În timpul sarcinii nici măcar un banal analgezic sau antiinflamator nu poate fi administrat fără recomandarea medicului din cauza potențialelor efecte asupra copilului.

Tipul de vătămare și amploarea posibilelor daune depind de tipul de medicament. Deși pot părea inofensive, nici remediile și suplimentele pe bază de plante medicinale nu trebuie folosite în perioada de sarcină.

Pantofii cu tocuri înalte

De preferat este să te limitezi la tocuri de cel mult 5 centimetri. Pe măsură ce burta crește, centrul de greutate se schimbă și te vei simți nesigură pe picioare, ceea ce ar putea duce la căzături și accidentări.

Razele X

O radiografie va putea fi efectuată numai și numai dacă medicul o consideră absolut necesară. Altfel, este de preferat să fie făcută, pentru siguranță, după nașterea copilului.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult