Ce rişti dacă nu tratezi bolile cu transmitere sexuală la timp şi corect. Răspunde Dr. George-Sorin Ţiplică

Nu lăsa nerezolvate afecţiunile cu transmitere din sfera genitală. Poţi infecta alte persoane, iar pe termen lung starea de sănătate generală se va deteriora.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce rişti dacă nu tratezi bolile cu transmitere sexuală la timp şi corect. Răspunde Dr. George-Sorin Ţiplică

Atunci când manifestaţi semne sau simptome ale unei boli cu transmitere sexuală (BTS) este cazul să consultaţi de urgenţă medicul dermato-venerolog. Despre complicaţiile pe care le pot avea pe termen lung bolile cu transmitere sexuală netratate ne vorbeşte prof. dr. George-Sorin Ţiplică, şeful secţiei clinice dermatologie 2 – Spitalul Clinic Colentina, Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila – Bucureşti.

De ce nu trebuie lăsate netratate infecţiile cu transmitere sexuală? ”Nediagnosticate sau netratate la timp manifestările locale se pot amplifica şi pot apărea manifestări sistemice (afectare cardiacă, suferinţe osteo-articulare, hepatice, neurologice etc.)” atrage atenţia medicul.

BTS netratate la timp pot afecta chiar şi fertilitatea femeii

De asemenea, riscurile netratării corespunzătoare a acest tip de boli pot avea drept consecinţă chiar şi infertilitea feminină.
”Semnalăm şi faptul că există şi risc ridicat pentru infertilitate, mai ales feminină” a precizat prof. Dr. George-Sorin Ţiplică.

Unele infecţii cu anumite tipuri de HPV pot duce chiar la cancere

Mai mult decât atât unele infecţii cu transmitere sexuală pot duce chiar la apariţia unor anumite tipuri de cancer. ”În cazul infecţiei cu HPV se pot dezvolta şi leziuni canceroase. De exemplu, cancer de col uterin, cancer faringian, cancer rectal” atrage atenţia medicul.

Prezervativul folosit corect şi la toate tipurile de contact este o metodă care poate stopa contactarea infecţiilor sexuale

Cum putem evita bolile cu transmitere sexuală? ”Recomandarea generală este ca în cazul expunerii la un contact sexual neprotejat cu persoană necunoscută să se solicite consult dermato-venerologic” a încheiat prof. Dr. George-Sorin Ţiplică.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult