Se apropie perioada Sărbătorilor Pascale şi fiecare dintre noi aşteptăm cu nerăbdare să ne revedem cu cei dragi şi să degustăm din toate bunătăţile tradiţionale pregătite cu această ocazie. Însă ce se întâmplă în această perioadă cu sănătatea orală? Răspunsul este simplu şi vine de la medicii stomatologi: pentru a avea un zâmbet frumos şi sănătos, este foarte important să ţinem cont de igiena orală şi să adoptăm o dietă echilibrată.
“Principala cauză a apariţiei cariilor dentare şi a afecţiunilor gingivale este placa bacteriană, acea peliculă fină, incoloră, albă sau gălbuie, care apare pe dinţi după ce mâncăm. Dacă nu este eliminată prin periaj dentar, va conduce către adeziunea bacteriilor şi apariţia plăcii bacteriene. Placa bacteriană poate fi, de asemenea, uşor eliminată printr-un periaj profesional la medicul stomatolog. Dacă nu sunt luate măsurile necesare, iar aceasta persistă mai mult de două luni în cavitatea orală, atunci va conduce către apariţia tartrului, principala cauză a cariilor, problemelor parodontale şi a pierderii dinţilor”, explică dr. Ada Epistatu, medic stomatolog şi specialist în estetică facială în cadrul Clinicii Ada Dental Center.
Aceasta adaugă faptul că este foarte important ca medicul dentist să aibă noţiuni de nutriţie şi să explice pacienţilor ce alimente sunt nocive sau benefice pentru sănătatea orală. În acest sens, dr. Ada Epistatu declară: “Este indicat să avem un PH neutru al gurii deoarece acest lucru ajută organismul să menţină o sănătate orală eficientă. Astfel, atunci când consumăm alimente acide, este important să contrabalansăm dieta prin alăturarea unor alimente cu PH basic, care să combată efectele celor dintâi.”
Există anumite alimente tradiţionale de Paşte, care au o bază acidă şi favorizează apariţia plăcii bacteriene ce afectează structura smalţului şi a gingiilor. Carnea preparată la grătar sau la cuptor, precum şi drobul au un PH acid. De aceea, este foarte important să consumăm alături de aceste alimente şi o salată, care are un PH bazic.
De asemenea, cozonacul sau prăjiturile trebuie consumate alături de un aport crescut de apă cu PH bazic, care să neutralizeze aciditatea provocată de aceasta şi să stimuleze producţia de salivă. “Saliva vâscoasă sau produsă în cantitate mică favorizează producerea plăcii bacteriene, acţionând ca un lipici care menţine alimentele pe dinţi. Acest lucru conduce în timp la apariţia parodontopatiilor şi, în final, la căderea dinţilor. De aceea, este recomandat să bem minim două pahare de apă la fiecare masă, care să menţină gura umedă şi să stimuleze producerea de salivă, cu un rol extrem de important în autocurăţarea dinţilor”, explică dr. Ada Epistatu.
Alte alimente, pe care le consumăm cu precădere în perioada sărbătorilor, atunci când mergem în vizită la rude sau prieteni, sunt gustările. Astfel, consumul de covrigei, chips-uri sau alune trebuie evitat pe cât posibil sau realizat în timpul meselor principale, când glandele salivare sunt stimulate şi produc salivă. În caz contrar, acestea riscă să rămână lipite pe dinţi o perioadă îndelungată, provocând probleme de sănătate orală.
Băuturile colorate, în special vinul roşu, pătează dinţii, contribuind la demineralizarea smalţului. Sucurile naturale, deşi sunt sănătoase, ele pigmentează dinţii, de aceeea este ideal să fie consumate cu paiul. De evitat consumul excesiv al băuturilor răcoritoare şi carbogazoase, care au un PH acid şi stimulează placa bacteriană.
“Un rol foarte important pentru sănătatea orală este aportul de vitamine şi minerale. De aceea, recomand tuturor să completeze dieta de sărbători cu fructe, legume, pâine integrală, lapte şi produse lactate degresate. Alte alimente ce ajută sănătatea orală sunt: ceapa verde, care omoară bacteriile responsabile de căderea dinţilor, ciupercile, care inhibă producerea acestora, seminţele de susan, care ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene, ghimbirul, cu rol anti-inflamator, precum şi morcovul, care aduce un aport de vitamina A necesar structurilor dento-maxilare”, explică dr. Ada Epistatu.
Medicul stomatolog ne sfătuieşte să ne menţinem o igienă orală optimă de sărbători prin periajul dentar, duşul bucal şi folosirea aţei dentare după fiecare masă, precum şi adoptarea unei diete echilibrate, care să conţină alimente din toate categoriile. “În contextul în care alimentaţia influenţează extrem de mult sănătatea orală, este foarte important să avem, pe tot parcursul anului, o dietă care să ne ajute la creşterea sistemului imunitar”, concluzionează dr. Ada Epistatu.